8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü
Kadınların kurtuluşu gerçekleşmeden toplumsal kurtuluş gerçekleşemez. Karl Marx
167 yıl önce, 8 Mart 1857 yılında ABD’nin New York kentinde bir tekstil fabrikasında çalışan kadın işçiler, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve daha insanca bir ücret talebiyle grev yaptı. Polisin greve müdahale etmesi sonucu fabrikada çıkan yangın sonrası 120 Kadın işçi yaşamını kaybetti.
Alman komünisti ve kadın hakları savunucusu Clara Zetkin (5 Temmuz 1857-20 Haziran 1933), 1910 yılında Danimarka’nın Kopenhag şehrinde düzenlenen Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda yaptığı konuşmada, 1857 yılında yaşanan olaylarda yaşamını yitiren Kadın işçilerin adına 8 Mart’ın, “Dünya EmekçiKadınlarGünü” olarak anılmasını önerdi. 1917 Ekim Devrimi’nden sonra kurulan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB)’de kadınlar oy hakkı kazandıktan sonra 8 Mart ulusal bayram oldu.
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Türkiye’de ilk kez 1921 yılında kutlandı. 1921-1975 yılına kadar kutlamalara izin verilmedi. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi sonra başlayan siyasi, sendikal ve kitle örgütlerini yok etme politikası sonucu kadın örgütleri ve kadınlar günü de bundan payına düşeni aldı. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne ait anma ve etkinlik düzenlenmesine 4 yıl süreyle izin verilmedi.
Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde sorulması gereken soru, kadın özgürlüğü 8 Mart’ta yolun neresindedir?
Ezilen sınıfın özgürlüğünü kendi mücadelesiyle kazanması mutlak bir gerçekse, ezilen sınıfın içindeki kadının da mücadeleye katılması ve özgürlüğünü kendi mücadelesiyle kazanması bir başka gerçektir.
VELİ YALÇIN