Değerli büyüğüm sevgili hocam, Melahat ERTEN TEKEŞIN’in köşe yazılarıyla Egeden Medya Haber yayınlarında sizlerle buluşmayı tercih etmesinden mutluluk duyduk, kendisine sonsuz teşekkürlerimizi iletiriz…
Melahat ERTEN TEKEŞİN
Kendi kaleminden
ÖZ GEÇMİŞ
30.06.1944 yılında, Rize ilinin Fındıklı ilçesine bağlı Gurupit mahallesinde, Makoğlu Sülalesi’nin beş çocuklu bir ailenin, Celal Erten ve Ayşe Yeniay Erten’in Hadiye, Münevver, Nuri’den sonra, anne babamın dördüncü çocuğu olarak dünyaya geldim. Ardımdan kardeşim Zeki geldi.
İlkokul diplomasını, Gurupit İlkokulundan, ortaokul diplomasını, Fındıklı Ortaokulu’ndan aldım.
Erzurum Nenehatun Yatılı Kız Öğrtenmen Okulu’ndan öğretmen diplomasını alarak mezun oldum.
Meslek içi eğitimine devam ederek Eskişehir Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi’nden son diplomamı aldım.
Otuz yıl meslek içi çalışmamı tamamladıktan sonra, emekli oldum. Mesleğimi icra ederken Okul Aile Birliği çalışmalarında, aktif görevler aldım.
Kendi yazdığım skeçlerimi sahneye koyarak öğrenci velilerime sundum.
Tayin olduğum okullarda, ilk işim olarak öğrenci ebeveynlerine rica ederek sınıfıma kitaplık temin ettim. Ayrıca da kendi çocuklarımın okudukları tüm kitapları, filelere doldurarak sınıfıma taşıdım. Sınıf kitaplığını doldurdum.
En ücra köşelerde bile, kız çocuklarının okumaları için ebeveynlerinin kapılarına kadar giderek okumaları adına yalvardım.
Emekli olunca, kendi çocuklarımın eğitimi adına, Ankara’ya taşındık. Rizeliler Derneği Kadın Kolları Başkanlığı’nı yürüttüm. Çeşitli faaliyetlerde, komite arkadaşlarımla birlikte yararlı işlere imza attık.
Çocuklarımın eğitimi sonucunda, eşim Metin Tekeşin’in Uğur Dersanesi’nden aldığı çağrı üzerine İstanbul’a taşındık.
İstanbul’da yaşarken köşe yazarlığı teklifine hayır diyemedim. 2016-2020 yılları arasında, köşe yazarlığı görevini yürüttüm. Yazdığım hikayeler, okuyucularım tarafından çok beğenildi. Okuyucularımın isteği doğrultusunda, hikayelerimi bir kitapta topladım. “Sevgi Kokulu Hikayeler” kitabım doğdu. Ardından çevremde güçlü gördüğüm ve beni etkileyen insanların hayatlarını kaleme aldım. “Gerçek Yaşamlar” kitabım okuyucularıma kavuştu.
İnsan beyni tembelliği sevmez, boş bırakırsanız, ‘tembellik’ keyif kahvesini alır bir de bacak bacak üzerine atar, ‘tembellik kahvesi’ni içmeye başlar. Ben buna izin vermedim.
Ortaokul Edebiyat öğretmenim olan Birsen Yüksel Elmas, yazdırdığı bir kompozisyon sonucunu açıklarken sınıf kürsüsünden aynen şunları söyledi:
“Kompozisyon ifadelerinden pek bir şey anlamadım; ama senin kaleminde, bir ışık gördüm,” dedi.
Edebiyat öğretmenim olan Birsen Yüksel Elmas’ın bu söylemi, yıllarca beynimi yordu. Hatta, her kalemi elime alışımda, öğretmenimin sesini kulaklarımda hissettim.
Bugün, çeşitli öyküleri yazışımın alt yapısında, öğretmenimin söyleminin gizlendiğini söylemek isterim.
Yazma fikri hep vardı, ama zamanı ve zemini uygun değildi sanırım. Emeklilik dönemimde, aynaya bakmak yerine, “Neler üretebilirim?” sorusuna yanıt aradım.
Çocukluğumda, ateş böcekleri çok dikkatimi çekerdi; onu hatırladım.
“ATEŞ BÖCEKLERİNİN PLANI” kitabım doğdu.
Çocuklar, uyumada zorluk çekerler, uykunun arkadaş olduğu doğrultusunda, önemli not olarak düşmeliyim: uykunun arkadaş olduğu fikrinin babası olan sevgili oğlum Kemal Tekeşin’den esinlendim.
“UYKU ARKADAŞIM”kitabı böyle doğdu.
Öyle bir kitap yazmalıydım ki, yediden yetmişe her bireyin dudaklarında, bir tebessüm kondurmalıydım.
“KOMİK SINIF” beşinci kitabım oldu.
Sevgilerimle…
MELAHAT ERTEN TEKEŞİN