Belediye Meclislerinin çok önemli görevleri vardır. Bu meclislerin kararları olmadan belediye başkanlarının sağlıklı bir çalışma ve halka hizmet ortamı yaratması mümkün değildir. Ayrıca her zaman halkın içinde olan bu kişiler, halk ile belediye arasında çok sağlam bir köprü görevi görmektedir.
Şimdi farklı olaylardan yola çıkarak farklı aday adaylarından söz edelim.
Ülkemizin tarihinde halkevleri önemli bir yere sahiptir. Toplumun inşası, eğitilmesi, cumhuriyetçi düşünceye uygun yurttaşlık modelinin oluşturulması ve halkın bilinçlenmesinde halkevlerinin önemli katkıları olmuştur. Halkevi hareketi 1932 yılında başlamış, kapatıldığı 1951 yılına kadar önemli faaliyetlerde bulunmuştur.
Halkevleri, bulunduğu yörenin tarihine, coğrafyasına, folkloruna, sosyal ve ekonomik yapısına ışık tutacak çok değerli çalışmalar ortaya koymuştur. Sanatta, sporda, kültürde ve toplumsal etkinliklerde kaynaşmayı sağlayan halkevleri, toplumda aydınlıkçı, çağdaş ve birleştirici bir rol üstlenmişlerdir.
Halkevleri 1963 yılında tekrar açılmış ve 1980 darbesine kadar faaliyetlerini sürdürmüştür. Bu dönemde devlet desteği olmadan bağımsız demokratik kitle örgütü olarak ortaya çıkmışlardı.
Bu dönemde açılan Aydın halkevi 1970’lerin ortalarında kapatılmış, evrakları o dönem faaliyet gösteren TÖBDER’in kasasına kaldırılmıştı. Sefa Uysal, karmaşıklaşmış siyasi ortamda bir şeyler yapmak gerektiğine inandığı için kapalı bulunan halkevini 1977 sonlarında tekrar açmaya karar vermiştir.
Mücadeleci kimliği ile öne çıkan Sefa Uysal, TÖBDER’in iki yöneticisi ile irtibata geçip halkevini kısa sürede yeniden faaliyete geçirmiş, 1978 yılında yapılan ilk genel kurulda başkan olmuştur. Aydın Halkevi, o dönemde farklı siyasi düşüncelere yer verebilen ender halkevlerinden birisiydi. Bunu da başaran dönemin başkanı ve siyasi eğitimcisi Sefa Uysal’dı. Aydın Halkevinin her türlü faaliyeti 12 Eylül darbesi ile sonlandırıldı.
Sefa Uysal 1959 yılında Bozdoğan’da başlayan hayat mücadelesinde, baskılara boyun eğmeyen, eşitlik, özgürlük ve barış yanlısı özelliklerini hala devam ettirmektedir. Uzun yıllardan beridir Kuşadası’nda yaşayan ve Kuşadası aşığı olan Sefa Uysal, 2024 seçimlerinde Kuşadası Belediye Meclisi üyeliği için başvuruda bulunmuştur. Kendisi halkın içinden gelen biri olarak Kuşadasına katkıda bulunabilecek donanım ve tecrübeye sahiptir.
Bizim köylerimizde çok değerli kişiler yetişmiş, toplumda önder kişiler olarak ön plana çıkmayı başarmışlardır. İşte bu önder kişilerden birisi de Germencik Dampınar Köyünden Mehmet Sarı’dır.
Efe torunu Mehmet Sarı, doğup büyüdüğü köyüne değer katan, köyünü sadece ulusal değil, uluslararası mecrada bile tanıtan, çok eskilere dayanan kültürlerinin yok olmaması için çalışan, bilgisi ve tecrübesi ile kanaat önderi özelliğinde bir kişiliktir. Özellikle Yörük Kültürü, Efe Kültürü, gelenekselleşmiş törenler ve giysiler üzerine çalışmalar yapmakta, o çevrede yapılan araştırmalarda kaynak kişi olarak kendisinin bilgisine başvurulmaktadır. Ayrıca çeşitli üniversitelerden ve yurt dışından gelen araştırmacılar kendisinin bilgisine başvurmaktadır.
Mehmet Sarı, bu özellikleri ve ilçesindeki siyasi yaşamdaki yeri ile etkili bir kişiliktir. Bu özellikleri ile Germencik Belediye Meclisi için aday adaylığı başvurusu yapmıştır. Mehmet Sarı, hem kanaat önderi olarak, hem kaynak kişi olarak, hem çevresiyle iyi ilişkiler kurabilen bir kişi olarak Germencik’te önemli işlere imza atabilecek, ilçenin ufkunu açabilecek bir yapıya sahiptir.
Yazının başında belirttiğimiz gibi, belediye meclislerinde donanımlı ve katkı koyabilecek üyelere ihtiyaç vardır. Gerek Sefa Uysal, gerekse Mehmet Sarı bu katkıyı koyabilecek yapıda kişilerdir. Kendilerine bundan sonraki çalışmalarında başarılar dileriz.
“Doğruluk insanın kalbinin en gerçek anlatımıdır.” (Konfüçyüs)