Bu makaleyi dinlemek için tıklayınız.

 

 

Latmos’un Çığlığı Eskişehir’de Yankılandı

Hüseyin ASAR/Özel Haber
Aydın da sessiz sedasız çalışan amatör bir tiyatro grubu var, Aykaryay. On yıldan fazla amatör tiyatrolar şenliği düzenleyen Aykaryay, bir çok kişi tarafından kösteklense de bir avuç insanın çabasıyla ayakta durup perde açmayı başarıyor.


Aykaryay son olarak, “Latmos’a Rahmet Geldi” oyunuyla Eskişehirden ses verdi. “Latmos’a Rahmet Geldi” oyunu son yıllarda vahşi madencilik sektörünün sebep olduğu Anadolu’daki doğa talanını, yerel halkta yarattığı sağlık ve psikolojik tahribatı anlatan ibretlik bir oyun. Güney Ege coğrafyasında Bafa Gölünü çevreleyen Latmos’ta (Beşparmak Dağları) halkın yaşadığı gerçek bir öyküyü anlatıyor.


Emekli Eğitimci ve Aykaryay Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Ertung’un yazdığı oyun, doğayı koruma misyonu çerçevesinde yerel ölçekli sorunları Uluslararası boyuta taşımış durumda. Oyun toplumsal gerçekleri izleyicinin aklına kazıyor.


Çydd Eskişehir Şubesi’nin organizasyonu ile Odunpazarı, Yunus Emre Kültür Sanat Merkezinde gerçekleştirilen oyun, tıklım tıklım dolu bir salonda izleyici ile buluştu. Oyun sonunda oyunculara çiçekleri ve teşekkür belgeleri verildi. Eskişehir’de de benzer çevre sorunlarının yaşanıyor olması, oyunun ilgiyle karşılanmasını sağladı.

Daha önce ülkemizin değişik salonlarında gösterilen oyun, Almanya’da bile izleyici ile buluşmuştu. Şimdilerde ise Hüsnü Ertung’un, “Ağuuuu” adlı kendi yazdığı oyunu ile Danimarka’da bulunan Seikilos mezar taşı için farkındalık yaratmak istiyor. Günümüz siyasi kişiliklere haklı eleştirisini dile getiren, politikacıların kendi çıkarları için herşeyi yaptığını gözler önüne seren, insanların doğa üzerinde kurduğu baskıyı anlatan, hayvan ve doğayı korumak zorunda olduğumuzu hissettiren oyun, ülke olarak içinde bulunduğumuz durumu net olarak ortaya koyuyor. Önümüzdeki günlerde çeşitli illerde sahnelenecek olan oyun, Danimarka’da yapılacak gösterime hazırlanıyor. Ancak her şeye araç veren, maddi manevi destek olan yerel yönetimlerimiz, nedense kendi yöresinin sorunlarını gözler önüne seren, toplumda duyarlılık oluşturan bu tür çalışmalara yeterince destek vermiyorlar.

Aydın ve Muğla’da bulunan tüm yerel yönetimlerin bu tür çalışmalara destek vermesi gerekiyor. Tarihi ve doğal değerlerimiz kaybolursa asla geri gelmezler.