Seçim Nasıl Sonuçlanacak?
SEÇİM NASIL SONUÇLANACAK
14 Mayıs seçimleri tamamlandı. Türkiye Büyük Millet Meclisinin oluşumu tamamlansa da Cumhurbaşkanlığı seçiminde hiçbir aday yüzde elli rakamını geçemediği görülüyor. Ysk’nın Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin açıklaması henüz yapılmadı. Herkes bu açıklamayı bekliyor. Birinci turda sonuç alınacak mı, Kemal Kılıçdaroğlu ile şu an önde görülen Tayyip Erdoğan ikilisinden hangisi yarışı önde bitirecek, merakla bekliyoruz. Cumhurbaşkanlığı seçimi İkinci tura kalacak olursa 15 heyecanlı ve yoğun propagandalı gün bizi bekliyor olacak. Bakalım adaylar seçmenlere neler vaadi edip seçimi kazanmaya çalışacak?
Bu seçimde katılımın yüksek olması milletimizin geleceği konusunda duyarlılığını gösterdi. Sandık başlarında herhangi bir olumsuzluğun olmaması sevindiriciydi. Ayrıca geçersiz ve boş oy miktarının düşük olması halkın duyarlılığının yanında bilinçli olmasının en önemli göstergesi oldu. Seçim İkinci tura kalacak olursa bu yüksek katılım oranını yeniden görecek miyiz? Yaşayıp öğreneceğiz.
Seçimin en heyecanlı kısmı oyların sayımına geçilmesiyle başladı. Sabaha kadar süren oyların sisteme girilmesi ve sonuçlarının geç açıklanması hepimizi uykusuz bıraktı. Sanki en uzun geceyi yaşadık. 2018 seçimlerinde çok daha çabuk sonuçlanan sayım süreci bu seçimde sistematik itirazlar yüzünden oldukça zaman aldı. İtirazların Salı günü akşamına kadar sürecek olması sanırım sonucun ilk turda alınmasına etki etmeyecek. İlk turda sonuç alınıp alınmaması konusu YSK tarafından belirlenecek.
Anadolu Ajansının her zaman olduğu gibi seçim sonuçlarını mevcut yönetim lehine açıklamayı tercih etmesi gecenin en kötü olayı özelliğini oluşturdu. Nedense demokratik bir ülkede demokratik olmayan işlerin yapılması etik sınırları dışında kalıyor. Başka bir enteresan konu ise daha seçim bitmeden sonuçlara ilişkin itiraz dilekçeleri oldu. Daha oylar sayılmadan sayım sonuçlarına itiraz edilmesi görülmemiş olay olarak Türk siyasi tarihine geçmiş oldu.
İçinde bulunduğumuz ekonomik ortamın seyrinin ne olacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz, ama insanların bu kriz ortamında hala mevcut yönetime teveccüh göstermesi anlaşılır gibi değil. Yine mevcut yönetimin kadın haklarında göstermiş olduğu olumsuz tavır, Hüdapar ve Yeniden Refah Partisi’nin kadınları yok sayan istekleri ve kadınları olumsuz etkileyen düzenlemelere rağmen kadınların sessiz kalması oldukça ilginç bir görüntü oluşturdu. Demek ki kadınlarımız ikinci sınıf kalmayı sorun etmiyor.
Deprem Bölgesinde de mevcut iktidarın yeniden tercih edilmesi, seçim akşamı Maraş’ta konvoy olarak şehir turu atılması gecenin ilginç olaylarından biri oldu. Halbuki mevcut yönetimin yaptığı yanlış uygulamalar buradaki insanların hayatlarını, evlerini, iş yerlerini kaybetmelerine neden olmuştu.
Milletvekili seçimlerinde İyi Parti ve Yeşil Sol Parti ne yazık ki hayal kırıklığı yarattı. CHP oylarını artırmış görünse de bu artışın yeterli olmadığı, partinin artık kendini yenilemesi ve değişime ayak uydurarak kitlesinin sesine kulak vermesinin önemi anlaşıldı.
CHP milletvekili sayısını 2018 seçimlerine göre artırmış olsa da CHP listelerinde Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Deva Partisi, Demokrat Parti ve İyi Parti’den seçilen milletvekillerin olduğu düşünüldüğünde değişen bir şey olmadığı anlaşılıyor.
İkinci turda mücadeleye devam, ama hep birlikte.
“Hiçbir miras doğruluk kadar zengin değildir.” (Shakespeare)