Bu makaleyi dinlemek için tıklayınız.

Acil servisin kapanmasına tepki: Giderlerse gitsinler zihniyetinin sonucu

DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesinin Acil Servisi ağır çalışma koşulları ve mobbing nedeniyle peşpeşe yaşanan hekim istifaları sonucu kapatıldı. Kentin büyük bir bölgesi acil servisten yoksun kalacak.

Tıp eğitiminde ve acil tıpta öncü kurumlardan olan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisi kırmızı alan (hayati tehlikesi olan hastalar) dışında kapatıldı. Böylece İzmir’de Yeşilyurt Devlet Hastanesinin bulunduğu Karabağlar’dan Urla’ya kadar 40 kilometrelik alanda acil servis kalmamış oldu. Hastane yönetimi acil servisi iki aylığına ‘tadilat’ nedeniyle kapattıklarını ileri sürse de hastanede çalışan sağlık emekçileri, kapanmanın nedeninin artan istifalar sonucu hekim ve personel yetersizliğinden kaynaklandığını söyledi.

HEKİMLER VE ASİSTANLAR İSTİFA ETTİ
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Hava Akcan, son yıllarda DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesinin ağır çalışma koşulları, baskı ve mobbing ile sıklıkla gündeme geldiğini hatırlatarak, “Çalışanlar üzerinde kurulan baskı sonucu çok fazla çalışanın ya görev yeri değiştirildi ya da çalışanlar idari soruşturmalar ve cezalarla karşı karşıya kaldı” dedi. Önceki Rektör Nükhet Hotar döneminden başlayarak devam eden özellikle acil serviste çalışan sayısının yetersizliği ve çalışanların iş yükünün artmasını hastane yönetiminin diğer branş asistanlarını görevlendirerek çözmeye çalıştığına vurgu yapan Akcan “Geçtiğimiz ocak ayında ise yaşanan sorunlar nedeniyle 2 öğretim üyesi ile 17 asistan hekim istifa etti. Ama yönetim bunu bir türlü kabul etmemişti o dönem” diye konuştu.

Son birkaç yılda 5 öğretim üyesi ile 36 asistan hekimin istifa ettiğine, hastanenin acil servisinin 1.5 yıldır alarm verdiğine dikkat çeken Akcan “Acil servisin personel açığı son bir yıldır başka bölümlerden asistanlar görevlendirilerek kapatılıyordu” ifadelerini kullanarak, temmuzda hastanenin plastik cerrahi asistanının intihar etmesinin de acil serviste gördüğü baskı ve mobbing nedeniyle olduğu iddiasının cevap beklediğini söyledi.

“TADİLAT GERÇEĞİ YANSITMIYOR”
İzmir’in Urla, Seferihisar, Çeşme gibi yılın altı ayında turizm merkezi olan ilçelerin yanı başındaki hastanenin acil servisinin ‘İki ay tadilat nedeniyle kapatıldı’ açıklamasının gerçekle bağdaşmadığını dile getiren Akcan, “Nüfusun yoğun olduğu bir bölgede sadece kırmızı alanın açık olması yani ‘Yaşamsal desteğe ihtiyacı olan hastaları kabul ediyorum, diğerlerini kabul etmiyorum’ demek halk sağlığı ve toplum sağlığı açısından da risk oluşturacak. İki ay sağlık alanında çok uzun bir süre. Bu bölgedeki nüfusun acil servis ihtiyacı nasıl karşılanacak?” diye sordu.

KAYGI VERİCİ, EN KISA SÜREDE DÜZELTİLMELİ’
İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesinin Türkiye’de bir uzmanlık alanı olarak acil tıp hizmetlerinin ve eğitiminin yapılandırıldığı öncü kurumlardan olduğu belirtildi. Açıklamada, son bir yıl içinde DEÜTF Acil Tıp Ana Bilim Dalında görevli öğretim üyelerinin ayrılması ve çok sayıda asistan hekimin istifası nedeniyle acil servis hizmetlerindeki sorunlara dikkat çekildiği hatırlatılarak, “DEÜ Rektörlük makamı ve yönetim kadrosunun bu köklü eğitim kurumuna ne denli zarar verdiği kamuoyunun bilgisi dahilindedir. DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesinde yaşanan pek çok sorunun kökeninde bilimsel yaklaşımdan ve akademik teamüllerden uzak bu yönetim anlayışı yatıyor” vurgusu yapıldı.

Hastanede sağlık hizmet sunumu ve eğitim faaliyetlerinde hızlı bir restorasyona ihtiyaç olduğuna işaret edilerek, “İzmir’in güney aksındaki en büyük kamu hastanesi acil servisinin hizmet dışı kalması özelleştirme politikalarının, akademik ve bilimsel özerkliğin tahribinin, ‘Giderlerse gitsinler’ zihniyetinin sonucudur. İzmir halkının sağlığını tehdit eden bu kaygı verici durumun düzeltilmesi, DEÜTF Hastanesi Acil Servisinin en kısa sürede kesintisiz, nitelikli sağlık hizmeti ve asistan eğitimi verecek şekilde yeniden yapılandırılması gerekmektedir” çağrısı yapıldı.

SAĞLIK BAKANLIĞIN HEKİMLERE MESAJ GÖNDERDİ
Öte yandan Sağlık Bakanlığı tarafından hekimlere mesaj gönderilerek, 15 Eylül 2024 tarihine kadar DEÜ Hastanesi Acil Servisinde görev almak isteyen hekimlerin başhekimliğe ivedilikle başvurması istendi. Bu da tadilat gerekçesinin doğru olmadığının asıl sebebin doktor eksikliği olduğunun kanıtı oldu.