Bu makaleyi dinlemek için tıklayınız.

Bir Bardak Suda Fırtına Kopartmak

HÜSEYİN ASAR 

Artık seçim propaganda dönemi başladı. Tüm partiler sahada çalışıyor. CHP Aydın Eski Milletvekili Metin Lütfi Baydar, seçim çalışmalarında sahaya inenler arasında. Baydar, geçtiğimiz Perşembe günü önce Efeler ilçesinde, arkasından Çine ve Karpuzlu ilçelerinde seçim çalışmalarına katıldı. Cuma günü sabahı Söke’de, ardından Kuşadası ve Germencik ilçesindeki örgütleri ziyaret etti. Cumartesi günü ise Kuyucak’ta başlayan örgüt ziyaretleri, Buharkent, Karacasu, Bozdoğan, Yenipazar, Nazilli, Sultanhisar ve Köşk ilçelerinde devam etti. Pazar günü ise Koçarlı ve İncirliova ziyaretleri yapıldı.

Cuma sabahı Söke’deki Latmos Çarşısı’nda yapılan çalışmada konuşan Metin Lütfi Baydar, bir gün önce şahit olduğu süt fiyatlarının düşüklüğü konusunu aktarmak için, ironi yapmak isteyen çiftinin sözlerini yöresel bir şive ile oradakilere anlattı. Benim şahit olduğum ve yüksek yem fiyatlarına karşı süt fiyatlarının ucuzluğunu vurgulamak için yoğun ironi içeren konuşmayı herkes esprili bularak güldü.

 

Konuşma yöresel şive ile aynen şöyleydi;
“Çiftçi zaten zor durumda. Geçenlerde Abağa gittik. Dün akşam oradaydık aslında. Böyle konuşuyordum, süt üreticileri ile orada. Dedim, nasıl durum? Çiftçi; yani, yem fiyatları, buzağı büyütme yemi fiyatları perişan olduk. Şuydu, buydu, zaten üç kuruş para alıyoruz. Bir de şirketin elemanı gelmiş, Elinde bir çubuk, sütün içinde su var mı bakıyor. Ulen ben aptal mıyım suyun içinde Madran suyu koyacam, Madran suyu sütten pahalı ya, onu kor muyum suyun içine. Vatandaşın içtiği su bile sütten pahalı hale geldi.”

Bizim dilimizde, “Sudan ucuz” diye bir deyim vardır. Eğer bu deyimi bilmiyorsanız, bir bardak suda fırtına çıkarırsınız, ya da öküz altında buzağı ararsınız. Konuşmanın geçtiği yer Çine Karpuzlu, yani Madran suyunun menbası.
Tamamen espri içerikli bu konuşmadan, çeşmeden akan suyun sütten pahalı olduğu anlamını çıkarmak abesle iştigalden başka bir şey değildir. Ya da bu haberi yapan kişinin veya kişilerin espriden anlamadığını, ya da anlamak istemediğini gösterir. Artık gerçekten espriden mi anlamıyor, yoksa işine böyle mi geliyor, bilmiyoruz. Sanırım amaç, üzüm yemek değil de bağcıyı dövmek.
Bir bardak suda fırtına çıkartmaya çalışmak meslek etiğine uymuyor. Önce espriden anlayın, ironiden anlayın sonra haber yapın.
Espri yapmak zeka işidir, espriden anlamakta. Konuşan Metin Lütfi Baydar’ın yüz mimiklerine, tavırlarına, hareketlerine ve gülümsemesine bakarsınız olayın espri amaçlı vurgulama için yapıldığını kolayca anlarsınız. Artık anlayan anlar, anlamayana ise bizim söyleyecek sözümüz yok. Eğitim şart, retorik bilmek şart, espriden anlamakta şart.

“Yanlış anlaşılan bazı sözler, bir kısım kuşkulara yol açar. Kuşkular yersiz de olsa insanı yaralar.” (Sofokles)

HÜSEYİN ASAR