ÇAĞIMIZIN HASTALIĞI DEMANS
ÖZLEM ÇAKIR
Demans nedir: Demans halk arasında “Bunama” unutkanlık ile seyreden hastalıklara verilen addır. Bunların içinde en sık Alzheimer tipi Demans görülür. Demans’da beyin hücrelerinde kayıp olduğundan birden fazla zihinsel işlevlerde bozulma görülür. Günümüzde en hızlı artan yaş gurubunu 65 yaş ve üstü kişiler oluşturmaktadır.
Demans ve nedenleri: Demans nedenleri arasında yaş, geçmişte yaşanan depresyon, damar hastalıkları, ciddi kafa travmaları ve genetik yer almaktadır.
Demans Evreler
Alzheimer hastalığı erken, orta ve ileri olmak üzere üç evreden oluşur.
Erken evre: Erken evrede, yakın süreli bellek problemleri, kişilik değişiklikleri, kendisini ifade etmekte kişinin zorlanması, yeni becerileri öğrenmede zorluklar görünür.
Orta evre: orta evrede öğrenilmiş bilgilerde yavaş yavaş kaybolma başlar. Günlük yaşam aktivitelerinde yardıma ihtiyaç duyulur. Sebep sonuç kurmada günlük, uyku problemleri ve kaybolma riski görülür.
İleri evre: İleri evrede düşmeler, yutma sorunları, psikiyatrik olgular sıklaşır. Bu evrede hastalar bakıma muhtaçtır.
Tedavi: Hastalığın tam bir tedavisi olmamakla beraber günümüzde mevcut ilaçlarla hastalık süresini yavaşlatmak mümkündür. Bu nedenle: erken teşhis ve tedavi Demans hastalıkları için son derece önemlidir.
UZ. DR. ÖZLEM ÇAKIR