CHP’Lİ EVRİM KARAKOZ’DAN TMO’NUN BUĞDAY ALIM FİYATLARINA TEPKİ: “GİRDİ MALİYETİNİ KARŞILAMAZ”
CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı Toprak Mahsulleri Ofisi 2024 yılı hububat alım fiyatlarına tepki göstererek, “Girdi fiyatları ortada, açıklanan buğday alım fiyatlar kabul edilemez. AKP hükümetinin tarım politikaları çiftçiye zarar ettiriyor, üretimden uzaklaştırıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Tarım Bakanlığı bu yanlıştan dönmeli ve buğday alım fiyatı tonu en az 15.000 lira olacak şekilde güncellenmelidir.” dedi.
“BUĞDAY ÜRETİCİSİ GİRDİ MALİYETLERİNİ KAŞILAYAMAZ”
Daha önce yaptığı açıklamalarda tohum, gübre, kira, mazot, ilaç, işçilik gibi giderlerle birlikte 1 ton buğdayın girdi maliyetinin 10 bin lirayı bulduğuna dikkat çektiğini hatırlatan Karakoz, “TBMM’de yaptığımız konuşmalarla Tarım Bakanlığına defalarca çağrı yaptık. 15.000 liranın altında açıklanacak bir fiyatın buğday üreticisinin zararına olacağını söyledik. AKP hükümeti çağrılarımıza kulak tıkadı ve 1 ton buğdayın fiyatını 9.250 lira açıkladı. Çiftçi bu fiyatlarla bırakın para kazanmayı, girdi maliyetlerini dahi karşılayamaz.” dedi.
CHP Aydın Milletvekili Karakoz açıklamasında şunları söyledi:
“AKP’NİN TARIM POLİTİKALARI ÜRETİMİ DEĞİL İTHALATI ÖNCELİYOR”
“Türkiye üreten ve ürettiği hem kendisine yeten hem de ihracat yapan bir tarım ülkesiydi. AKP’nin kötü ekonomi ve tarım politikaları ülkemizi buğday ithal eden, kendine yetemeyen bir ülke haline getirdi. TÜİK’in enflasyonu yüzde 75, girdi maliyetlerindeki artışı yüzde 12 açıkladığı bir ortamda buğday alım fiyatlarına sadece yüzde 12 zam yapmak çiftçiyi cezalandırmaktır. AKP tarımdaki bu yanlış politikalarıyla üreticiyi üretimden vazgeçirmeye ve ithalat etmeye yönelik adımlar atıyor.”
“BUĞDAY FİYATI 15 LİRA OLARAK GÜNCELLENMELİ”
“Sayın Cumhurbaşkanına ve Tarım Bakanına çağrımızdır:
Çiftçimizle alay eder gibi açıklanan buğday alım fiyatları kilogramı en az 15 lira olacak şekilde güncellenmelidir. Üreticilerimiz daha çok desteklenmeli ve ithalata dayalı tarım politikalarından vazgeçilmelidir.
Üretimden tasarruf olmaz. Yandaş müteahhitlere harcanan paralar, garantili geçişlere ödenen paralar çiftçiden esirgenmemelidir.
Saraya sefa sürdüren, çiftçiye kemer sıktıran bu anlayışı asla kabul etmiyoruz.”