Bu makaleyi dinlemek için tıklayınız.

DENEMEYANILMA

MEHMET GÜLTEKİN

Bir uygulamayı Teoride kalmayarak, uygulamada deneyerek yapıp, sonunda ortaya çıkacak başarılı veya başarısız sonuçları bizzat gözlemleyip bir sonuca varma yöntemine Deneme – Yanılma yöntemi denir.

Bu yöntemi kişisel gelişiminiz veya yeni beceriler kazanmanız için kullanabilirsiniz. Bahçede,Tarlada, Atölyede veya İnşaatınızda dilediğiniz kadar kullanabilirsiniz. Ancak Kurum, Kuruluşlarda veya başka alanlarda Yönetici pozisyonunuz varsa kullanamazsınız. Özellikle Yurdumuz için Beka Sorunu sayılması gereken Eğitim, Sağlık, Ekonomi ve Savunma alanlarında kullanamazsınız. Bu yöntem ile başarı elde etmeniz mümkün olamaz. Bugün bu yöntemin özellikle iki Bakanlıkta ne kadar yoğun uygulandığını Yaşadığımız ortamdan anlıyoruz.

Milli Eğitim bakanlığının son Yirmi yıllık döneminde 10 Bakan görev yaptı. Her gelen (birşeyler yapmadan gitti) dedirtmemek adına Eğitim – Öğretim sistemleri, Müfredat, Dersler ve Ders Kitapları, Atama, Hizmetiçi vs konularında ilginç kararlar aldı. Yerine gelen bunları silip yenilerini başlattı ve bu böyle sürüp gidiyor. Bu kararları alırken Parti Siyaseti de ön plana çıktı. Hiçbir Bilimsel Kurum kuruluşlardan, Üniversiteler, Sendikalar, Okul Yöneticileri ve Uygulayıcılarından görüş aldıklarını duymuyoruz, bilmiyoruz. Bu Taşımalı Eğitimde, 4+4+4 Uygulamasında ve en son MEB ile DİB nın ÇEDES Protokol uygulamalarında açıkca görülüyor. 4+4+4 uygulamasının faturasını Toplum olarak acı bir şekilde ödüyoruz. Açık Lise ucubesi ile Çocuklarımız sistem dışına atılıyor. Her deneme sırasında o Öğrenci kuşaklarını kaybediyoruz. Maalesef Toplumu uyandırması gereken Muhalefet partileri de uykuda.

Hazine ve Maliye Bakanlığında yapılan denemelere gelirsek; son 20 yılda 7 bakan gelip gitmiş. Son 5 yılda 5 Merkez Bankası Başkanı görev almış. Atamalar da Liyakat dönemi bitirildi. Deneme Yanılma yöntemleri sonunda Faiz karşıtı Ekonomi anlayışı olan Hükümet son bir yılda MB faiz oranı % 8.5 den % 45 e geldi. Geçen süreçte 128 Milyar Dolarlar, Bankaların gece yarısı indirimli Kur satışları, KKM ucubesi, Eş – Dost Şirketlerine verilen ve geri dönmeyen Banka Kredileri, Yap – İşlet – Devret yöntemlerinin – 97 ye varan hesap sapmaları hep (Görev Zararı) olarak yazıldı. Bu zararı da 83 Milyon Vatandaş ödüyor ve ödeyecektir. Zarar veren Bürokrat (Görev Affı istedi) ve arkasına bakmadan çekip gitti. Her alanda başarılı olan Devlet Yöneticilerinin birinci kuralının (Devlet Yönetiminin Ciddiye alınması gerekir) olduğunu okumuştum. Ne kadar doğru olduğunu yaşıyoruz. Çünkü bu işlerin Aile – Eş – Dost şirketi veya marketi yönetmeye benzemediğini acı bir şekilde öğreniyoruz.
Yurdumuzun Beka sorunlarını ele almaya devam edeceğiz.

Bu arada; Akıl ve Beden sağlığımızı korumamız gerekiyor.
Saygılarımla. 10.02.2024

MEHMET GÜLTEKİN