Efeler’de İklim Değişikliği Konferansı
Dünya’nın doğal sistemlerinde iklim değişikliklerine bağlı olarak doğrudan artan sıcaklıklar nedeniyle farklı sonuçlar açığa çıkmaktadır. Buna yükselen deniz seviyeleri, eriyen buzullar ve değişen yağmur rejimleri gibi şeyler dahildir.
Ayrıca, seller, fırtınalar ve orman yangınları gibi bazı doğal olayların gerçekleşme olasılığı ve şiddeti gşderek artmaktadır. Her doğal afet iklim değişikliğiyle açıkça ilişkilendirilemez ama, etkisi yadsınamaz. Ancak iklim değişikliği, orman yangınlarının meydana gelme olasılığını, aşırı yağış ve aşırı kuraklıkların daha etkili olduğu, büyük fırtına ve tayfunların normal hale geldiğini üzülerek görüyoruz. Doğal afetlerin bu artan olasılığı ve şiddeti iklim değişikliğinin önemli bir doğrudan etkisidir. Bu, dünya üzerinde daha fazla insanın afetlerden etkilenmesi ve paramızın ve enerjimizin daha fazlasının iyileşmeye ayrılması gerektiği anlamına gelir.
İklim değişikliğinin bazı doğrudan etkilerinin tespiti daha zordur. Küresel ısınma birçok doğal süreci ve sistemi değiştiriyor, bitki yaşam döngülerini etkiliyor ve okyanus asitlenmesini artırıyor.
Aydın özeline baktığımızda iklim değişikliğine bağlı olarak kuraklık şartlarının her yıl daha da etkisini giderek daha fazla hissediyoruz. Yağışlı mevsimlerde düşen yağış miktarı ise çok değişmeye başladı. Kısa sürede görülen aşırı yağışlar, dar alanda oldukça farklı yağış miktarlarını sıkça görmeye başladık. Aynı şekilde ısınan hava kendisini insan yaşamı üzerinde oldukça etkili olarak gösteriyor.
İşte İklim değişikliğinin en fazla etkili olduğu yerlerden birisi olan Aydın ilinde farkındalık yaratmak için çalışmalar başlamış durumda.
Efeler Belediyesi, iklim değişikliği ve sürdürülebilir kentler konusunda farkındalık yaratma çalışmalarına önem veriyor. Bu kapsamda, Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin’in katılımıyla, “Kentler ve İklim Değişikliği” konulu bir konferans düzenlendi.
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Ersoy Tonyaloğlu’nun konuşmacı olduğu etkinlikte, iklim değişikliğinin kent yaşamına etkileri ve sürdürülebilir şehirlerin önemi detaylarıyla ele alındı. Doç. Dr. Tonyaloğlu, iklim değişikliğinin şehirlerde yaratabileceği risklere dikkat çekerek, sürdürülebilirlik bilincinin artırılmasının gelecek nesiller için hayati olduğunu vurguladı. Katılımcılara çevre dostu adımlar atmanın pratik yollarını da paylaşan Tonyaloğlu, bireysel ve toplumsal farkındalığın bu süreçteki önemine değindi.
İlkim değişikliğinin etkileri aritmetik olarak değil, geometrik olarak artarak devam edecektir. Önümüzdeki yıllarda ilimizde farklı iklim olaylarının olumsuz etkilerini daha derinden hissedeceğiz. Bunun için hep birlikte çalışmalı, çocuklarımızın geleceğini korumalıyız. Bu doğrultuda kim taşın altına elini koyuyorsa ona destek vermeliyiz.
“Kaz öter, saz biterse kaç o memleketten; keklik öter, kekik biterse kal o memlekette” (Türk Atasözü)