Bu makaleyi dinlemek için tıklayınız.

EFELER BELEDİYESİ VE GASTRONOMİ

Aydın yöresi binlerce yıllık tarihi ve fetklı kültürlere ev sahipliği yapması nedeniyle çok zengin mutfak kültürüne sahiptir.


Deniz ürünlerinden çorbaya, böreklerden tandıra kadar yüzlerce yemeğe sahiptir. Bunlardan çok azına coğrafi işatet alınmış, gastronomi açısından yeterli çalışmalar yapılmamış olduğu için istenilen düzeye henüz gelememiştir.
Zaman zaman bu konuda yazılar yazıyoruz. Aydın yerel basınında bu konuya önem veren kişilerin sayısı çok az. Halbuki bu konuda yeterince potansiyele sahibiz.
Bugün Efeler Belediyesi, kentin yöresel lezzetlerini Efeler halkı ile buluşturmak için çalışmaya başladığını basın bülteni ile duyurdu.


Bu amaçla, Efeler Belediyesi kendisinin işlettiği Menderes Parkı’nın restoranında hafta içi her gün sunulan farklı yöresel yemekler sunuyor. Öncelikle, Pazartesi günleri “Kırlı kızartması”, Salı günleri “Yuvarlama”, Çarşamba günleri “Paşa böreği”, Perşembe günleri “Keşkek’, Cuma günleri ise “Kuzu etli şevketi bostan” yemeği Efeler halkıyla buluşmaya başladı.
Yöresel bir hazine özelliğini taşıyan Aydın mutfağının tanıtımına katkı sunmak, kültürel mirasımızı yaşatmak ve halkımızla buluşturmak için girişimde bulunan Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin’e teşekkür ediyoruz.


Elbette Aydın mutfağı sadece bu lezzetler ile sınırlı değil. Aydın mutfağı Özellikle zeytinyağlı yemekleri, incir, üzüm ve bunlardan yapılan şaraplar ve tatlılar, narenciye ürünleri, turunç reçeli ve çipura, kefal, mercan ve barbunya gibi zengin balık çeşitleri, unlu mamülleri, yöresel otlar ile yapılan değişik yemekler ile Türkiye’nin çeşidi bol ve lezzetli mutfakları arasında yer almaktadır.


Yörenin kendine özgü yemeklerinden bazıları; çorbalardan tarhana çorbası, kulak çorbası ısırgan otu çorbası; yemeklerden acılı güveç, patlıcan biber kızartma, zeytinyağlı kırlı kızartma, zeytinyağlı taze ve kuru börülce, patlıcan kavurma, sarmaşık ve kedirgen kavurma, yaprak sarma, etli nohut yahnisi, nohutlu kereviz, etli enginar, arap saçı,ciğer sote, imambayıldı, keşkek, tandır kebap, köfte, yuvarlama (Sıkma), ısırgan otu böreği, paşa böreği, cilav(Ayran böreği); salatalardan patlıcan-biber teretoru (Turşusu), börülce teretoru, turp otu salatası, semizotu salatası, çingene pilavı; tatlılardan ise irmik helvası, zerde, muhallebi, sütlaç, aşure, lokma, pelvize tatlısı, paşa böreği, yuvarlama, bolama (Lok lok böreği) sayılabilir. Elbette farklı ilçelerinde farklı lezzete sahip yemekleri var. Pidesinden ekşili tavuğuna, çöp şişinden tandırına geniş bir yemek listesi oluşturulabilir.
Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin’i bu olumlu çalışması için alkışlıyor, başka çalışmaları başlatmasını bekliyoruz.
Öncelikle yapılması gereken Doğa Otelinin mutfağında da benzer çalışmalara başlanılması, Efeler Belediyesini tarafından son dönemde yapılan Gastronomi Festivalinin etkin hale getirilmesi, Adnan Menderes Üniversitesi ve Gastronomi konusunda kentteki dinamiklerle ortak yöresel yemek yarışmalarının tekrar başlatılması, tanıtıma önem verilmesi gibi çalışmalara acilen başlanmadan gerekiyor.


Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin bu işe başladı ve artık arkasını getirmesi gerekiyor. Bizden söylemesi.
“Gıda mutlu olmaktan ibarettir; Masa, muhtemelen en mutlu anlarımızı geçirdiğimiz yerdir.” (Ferran Adriá)