Bu makaleyi dinlemek için tıklayınız.

Kızılcaköy ve Sanat

Kırsal mahallelerde kültür sanat etkinliği düzenlemek Kolay değildir. Avrupa ülkelerinin yerleşimlerinde olmazsa olmazlarından olan kültür sanat etkinliklerini ülkemizde gerçekleştirmek oldukça zordur. Ekip çalışmasının zorunlu olduğu, yönetimsel desteğin yaşamsal öneme sahip olduğu kültür sanat organizasyonlarında ‘’Başarmak’’ gerçekten başarıdır.


Berlin Dünya Kültür Festivalini her yıl milyonlarca kişi izliyor. Benzer kültür sanat etkinlikleri ülkemizde yeterince ilgili görmüyor. Hele hele kırsal mahallelerde katılımı sağlamak oldukça zor oluyor.
Bu tür etkinlikler yakın çevresine bir şeyler katmak, diğer yerleşim yerlerine örnek olup, kırsal alanlarda sanatsal faaliyetleri tanıtarak insanların ufuklarını açmak, adeta sanat alanında çoban ateşi yakmak temel beklenti olarak ortaya çıkıyor.
Bundan 11 yıl önce değerli dostumuz Maksut Kesici, Kuyucular Mahallesi’nde böyle bir çalışma yapmış, etkinliklere değişik illerden sanatçılar gelmişti. Gelen sanatçıların büyük kısmı, yaptıkları işlere aşık oldukları için özveri ile etkinliklere katılmışlardı. Müzisyenler, ressamlar, fotoğraf sanatçıları, seramik ve heykel sanatçıları, karikatüristler, tiyatrocular, şair ve yazarlar, elişi ustaları, sahne sanatçıları, gün içinde çeşitli etkinlikler gerçekleştirmişlerdi. Üç yıl süren bu etkinliklere Kuyucular halkı çeşitli şekillerde katılım göstermişti.

Bu tür festivallerin yöre halkına en önemli katkısı, ürünlerinden elde ettikleri katma değerdir.
Bu tür etkinlik düzenlemenin en önemli sorunu yeterli bir bütçenin olmayışıdır. Desteğin az olması festivalin sorunlarla başlayıp, sorunlarla bitmesine neden olmaktadır. Kentin tanıtımına, yöre halkının ekonomik gelir elde etmesine ve kendilerini geliştirebilmelerine olanak tanıyan bu tür faaliyetlere destek vermek, işin ruhuna faydalı olmaktadır. Yapılacak küçücük bir katkı, kocaman bir sorunun çözülmesini sağlayacaktır.


Festivallerin yöre halkına bir diğer katkısı da iş bölümünün yaygınlaşmasını sağlayarak, pozitif anlamda gelişimlerine katkısıdır. O yörenin bir tarımsal ürününü ön plana çıkarmak yerine, o ürünün hasat zamanı yapılacak olan bir kültür-sanat festivalinin tanıtıma daha büyük katkısı olacağı açıktır.
Elbette çeşitli sanatsal etkinliklere aktif katılarak resim yapan, heykel yapmaya çalışan, fotoğrafçıların, el işi sanatçılarının yaptıklarını görerek değişik deneyimler elde eden çocukların kazanımları ise, paha biçilemez düzeyde olmaktadır. Bu tür festivallerde çocukların aktif olması gelişimleri ve sanata bakış açıları bakımından da önemlidir. Ayrıca, güzel sanatlar mezunu ve öğrencilerinin bu tür festivallerde aktif olmaları kaynaşma ve edindikleri bilgileri hayata geçirebilmeleri bakımından eşsiz deneyim fırsatları sunacaktır. Bu öğrenciler gönüllü olarak buralarda her zaman çalışmalı ve köylere olumlu katkı sunmalıdırlar.
İşte uzun yıllar önce dostumuz Maksut Kesici’nin Kuyucular Mahallesi’nde başlattığı yerel sanat etkinlikleri gibi şimdilerde Aydın Kızılcaköy’de Hüseyin Kolay yapıyor. Adeta tırnaklarıyla kazıyarak oluşturduğu kültür sanat evi giderek daha büyük kitlelere ulaşarak ilkleri yapmaya devam ediyor. Mahalledeki herkesin bu etkinliklere katılması için emek veriyor.


Hüseyin Kolay yaptığı çalışmalarla, “Bu köyde kültür ve sanat var” diyor. Yaktığı çoban ateşi artık tüm ülkeden görünüyor. Kızılcaköy’de yanan bu ateş hızla yayılmaya büyümeye devam ediyor. Tiyatrodan resime, şiirden edebiyata, ülkenin her bir tarafından sanatçılar burada yer alabilmek için birbiri ile yarışıyor. Bu yıl düzenlediği Tiyatro Festivali yoğun katılım ile gerçekleşti. Tüm sanat dallarından insanlar burada çeşitli çalışmalar yaptı.
Hüseyin Kolay Kültür Sanat Evi, kültür ve sanat severlere farklı disiplinlerden etkinlikler düzenleyerek birbirinden değerli insanların desteği, dayanışması, omuz vermesi ve katılımı ile yaşamaya, büyümeye devam ediyor.
Küçüğünden büyüğüne, amatöründen profesyoneline paydaş olarak anılan değerli sanatçılar, Kızılcaköy’ün sakinleri, kadınlar, çocuklar, yerel sanatçılar, yazarlar el birliği ile kültür sanata katkı için emek veriyor.
Hüseyin Kolay Kültür ve Sanat Evin’nde ücretsiz gerçekleşen kültür ve sanat etkinliklerine Aydın ve çevresinde yaşayanlar doğal davetli oluyor. Gerçekleşen imza günü, sunum ve söyleşilere, tiyatro festivaline, resim ve müzik etkinliklerine katılım konusunda kimse zorluk çekmiyor.
Bu çalışmalara ben de destek olurum, müzik yaparım, tek kişilik oyun oynarım, kısa film gösteririm, söyleşi yaparım, kişisel gelşim için bilgi veririm diyen kim varsa burada kendine yer bulabiliyor.
Hatta; ben çocuklara masal anlatırım kitap hediye ederim, çocuklara fotoğraf nasıl çekilir anlatırım, ben seramikler, kilden çalışmalar yaparım, ben palyaçoluk yaparım diyen buraya gelebilir, aklında kültür ve sanata dair ne varsa imece usülü ile kollektif bir şekilde burada üretebiliyor.
Hüseyin Kolay Kızılcaköy için adeta bir kültür elçisi. Kültür ve sanatın tabandan tavana doğru gelişeceğini inanıyor, sanatın halk için yapılmasına inanıyor ve bu yolda tüm gücüyle mücadele ediyor. Bu tür kültür savaşçılarının herkes tarafından desteklenmesi gerekiyor. Kendisine çıktığı ve mücadele ettiği bu yolda başarılar dileriz.
“Sanat var olmasaydı, gerçeğin kabalığı dünyayı katlanılmaz kılardı.” (George Bernard Shaw)