Bu makaleyi dinlemek için tıklayınız.

İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB), İzmir Körfezi’ndeki kötü koku ve Bayraklı sahilinde kıyıya vuran binlerce ölü balığa dair bir açıklama yaptı.

İBB açıklamasında, balık ölümlerinin deniz suyu sıcaklığının yükselmesi sonrası azalan oksijen miktarı nedeniyle olabileceği ileri sürüldü.

DENİZDEKİ KOKU VE KAHVERENGİ RENGİN NEDENİ

Özellikle Körfez’in su sirkülasyonun az olduğu Bayraklı sahilinde deniz suyu sıcaklığının yüksek seyretmesinin alg patlamalarına neden olduğunun dile getirildiği açıklamada, şu görüşlere yer verildi: “Koku; körfezdeki besin tuzlarının fazlalığına bağlı olarak deniz suyu sıcaklığının küresel ısınma ve iklim değişikliklerinin sonucu ani artması ile birlikte  (29 derece gibi çok yükseklerde seyretmesi) ortaya çıkan “Dinoflagellate Gymnodinium” cinsi tek hücreli canlıların (planktonların) popülasyonundaki artıştan kaynaklıdır. Plankton sayılarının aşırı artması önce bulundukları sudaki oksijen oranının düşmesine sonrasında ise ortamda tüketilebilecek oksijen kalmaması sebebiyle plankton ölümlerine neden olmaktadır. Bu ölümlerin sonucunda ortamda kötü koku oluşmaktadır. Ayrıca bu canlıların popülasyonundaki aşırı artış; bulundukları suyun yüzeyinin kızılımsı-kahverengi bir görünüme bürünmesine de neden olmaktadır”.

BALIK ÖLÜMLERİ SUDAKİ ÇÖZÜLMÜŞ OKSİJEN AZLIĞINDAN

Plankton patlamasının sudaki çözünmüş oksijen miktarını oldukça azaltmış (1’in altına düşmüş) ve beslenme ihtiyaçlarını planktonik organizmaların yoğun olduğu bölgelerde karşılayan balıkların ölümüne sebebiyet verdiğinin düşünüldüğünün belirtildiği açıklamada, “İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Deniz Koruma Şube Müdürlüğümüz de hem deniz süpürgesi hem de karadan temizlik çalışması yapmaktadır” ifadelerine yer verildi.