LATMOS’DA ÇED RAPORUNA İTİRAZ EDİLDİ
VELİ YALÇIN HABERİ – AYDIN
Latmos Platformu Latmo’da maden şirketlerinin maden arama sahalarının genişletilmesi ne ilişkin, ÇED gerekli değildir kararına itiraz dilekçesi Aydın 2.İdare Mahkemesi’ne verildi.
Öncesinde Aydın Adliyesi önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya AYÇED’de destek verdi.
BASIN AÇIKLAMASI
Davanın Konusu; Dinçler Madencilik A.Ş’nin Yeşilköy ve Karacahayıt Mahallesi sınırında Gökbel Mevkii’nde planladığı Feldspat “Kırma Eleme Tesisi Projesi” hakkında Davalı İdare’nin düzenlediği “ÇED Gerekli Değildir” Kararı’nın iptal edilmesidir.
PTD’daki bilgilere göre Aydın İli Çine, Karpuzlu, Söke İlçesi’nde yaklaşık 91milyon ton potasyum feldspat ve sodyum feldspat rezervi bulunduğunu bilen Dinçler Madencilik A.Ş., hem Söke hem Karpuzlu ilçelerinde 30 yıl maden işletme faaliyetleri yapmayı planlamış, bu maksatla MAPEG’e başvurarak Söke Yeşilköy ve Karacahayıt Mahalleri coğrafi sınırları içinde 600,4ha’lık sahayı kapsayan “S. 202001578 (ER. 3385116) No.lu IV.Grup İşletme Ruhsatı” almıştır.
“Kırma Eleme Tesisi” vasıtasıyla yılda 390.000ton, günde 1.300ton feldspat üretmeyi planlayan Şirket, 10 yıllık işletme ruhsatını ilerde 30 yıla çıkaracağı için kapasite artırımlarına giderek hedefe ulaşma pahasına bölgedeki doğal yaşamı, huzuru, habitatı yok edeceğinin şimdiden işaretini vermiştir.
Şirket’in 600,4ha’lık İşletme Ruhsatı sahası kapsamında;
– DSİ 21. Bölge Müdürlüğü yazışmalarındaki bilgilere göre “Karacahayıt Göleti”nin
bir kısmı,“Karacahayıt Sulaması Ana Hattı”,“09/2015-02/II A Gölet Yapı Hammadesi Ocak Sahası” ile Göleti besleyen Kargın Deresi, Sırtlandeliği Deresi, Derince Dere, İnyurt Deresi, Çavdaralanı Deresi, Şarlak Dere, Maden Ocağı Deresi ve bu derelerin yan kolları
– Karacahayıt Mahallesi’ndeki bazı evleri
– Karacahayıt Tilkisuyu Tepesi, Kocain Sırtı, Kara ve Kaya Tepesi Mevkii, Kattokat Tepesi Mevkii, Zeybekyurdu Tepesi Mevkii, Gökbel Tepesi Mevkii, Keçiyurdu Tepesi Mevkii, Karaçam Tepesi Mevkii, Kaplan Kayası Mevkii, Kör Osman’ın Evleri, Çengel Kayası Mevkii, Orta Tepe Mevkii, Karaçalı Tepesi Mevkii
bulunmaktadır.
Görüldüğü gibi tehlikenin boyutu çok büyüktür ve uzun yıllara yaygındır. Şirket, 600,4ha’lık İşletme Ruhsatı sahasındaki yukarıda belirttiğimiz gölete ait unsurları, bazı evleri, tepeleri, yaylaları, ovaları, mera, orman, zeytinlik vasıflı mevkiileri kapsayacak şekilde bölgede madencilik yapmaya kararlıdır.
İşbu davadaki uyuşmazlık; Söke İlçesi, Yeşilköy ve Karacahayıt Mahallesi’nin “Orman Alanı”, “zeytinlik”,“Mera-Çayır-Otlak Alanı”, “Tarım Alanı”, “Önemli Doğa Alanı” vasıflı coğrafyasında madencilik yapılması hukuken mümkün olmadığı halde Davalı İdare’nin dava konusu işlemi tesis etmesinden kaynaklanmıştır.
Her iki mahallenin yerel halkı da hem düzlükte hem yüksek rakımlı alanlarda bağ bahçe işlerinin yanı sıra, zeytin ve çam fıstıkçılığı, hayvancılık, arıcılık gibi geçim faaliyetleri yapmaktadır. Yeşilköy, tıpkı Karakaya Mahallesi gibi madenciler tarafından istila edilmişse de Karacahayıt Mahallesi hukuk yollarına başvurduğu için maden ocakları sayısı yok denecek kadar azdır.
Beylik devletlerinden beri 700 senedir bölgede yaşayan kadim ahali toz, gürültü, kirlilik yüzünden asırlar boyu süren huzurlarının kaçacağını, yaşam alanlarının ve sağlıklarının bozulacağının farkında olduğu için bu projenin gerçekleştirilmesine karşıdır. Bu yüzden 2 mahalle muhtarı el ele verip dayanışma içinde bu davayı açmaya ve kazanmaya karar vermiştir.
LATMOS PLATFORMU
(Yürütme Kurulu: Prof. Doğan Kantarcı, Dr. Varol Aydın, Hukukçu Mehmet Çilsal, Muğla Yeşil Yaşam derneği Bşk Kazım Erol, Arkeolog Nezih Başgelen, Çavdar Eski Muhtarı İhsan Garagöz, Aktivist Serpil Çilsal, Dr. Hale Hepçimen, Basın Sözcüsü Kübra Yarar)