Bu makaleyi dinlemek için tıklayınız.

REHBERLİK YASASINDA YAPILMASI BEKLENEN DEĞİŞİKLİKLER REHBERLİK MESLEĞİNİ ORTADAN KALDIRACAKTIR

Türkiye’de Turist rehberliğinin şartları 6326 sayılı yasayla belirlenmiştir. Bu yasanın en önemli iki maddesi turist rehberinin en az bir yabancı dil bilmesi ile turist araçlarında rehber bulundurma zorunluluğudur. Yeni bir yasa tasarısıyla bu iki şartın kaldırılması öngürülüyor. Böylece gezi araçlarında rehber bulundurma zorunluluğu kaldırılıp sadece müze ve ören yerlerinde rehberlik şartı getiriliyor. Rehberlik okumuş mezunlar da yabancı dil bilmeden Türkçe rehberlik yapabilecekler.

Rehberin sermayesi genel kültür, tarih, arkeoloji, dinler tarihi vb.dir. Tüm bunları anlatırken rehber bu konuları çok iyi bilene ülkemizin kültür potansiyelini gösterir, dost kazandırır. Hiç bu konularda bilgisi olmayanın da gezmeye, görmeye, öğrenmeye olan ilgisini yükseltir. Bunun için gerekli donanım, dil bilgisi olmadan elde edilemez. Küresel kültür yabancı dilsiz olmaz. Türkçe dilimiz arkeoloji, sanat, kültürde yabancı dillerin etkisi altındadır. Bu terim, deyim ve kelimelere hakim olmak, kullanmak için de yabancı dil bilmek gerekir. Yabancı dil bilmeden sadece Türkçe rehberlik sertifikası verilirse, sonunda kimse dil öğrenmez. Yabancı turistlere rehberlik de yabancı dil eğitimi veren okullardan mezun olanlara ve yurtdışında okuyanlara kalacaktır.

Tecrübeli Türk rehberleri DÜNYANIN EN İYİ REHBERLERİDİRLER. Bunun nedenlerinin başında ANADOLU gibi çok fazla kültürü anlatarak tecrübe kazanmış olmalarıdır.
Yerli turiste rehberlik yapan bu donanımlı rehberlerimiz, tur sonunda ANADOLU’ya ve kültür hazinesine hayran, yerli turist kitlesi yaratırlar. Bunlar artık gelecek turun müstakbel müşterileri olurlar. Tüm bunlar için de rehberin tur boyunca sürekli turistlerle beraber olması zorunludur. 38 dilde rehberlik yapan 23.000 rehberimiz ulusal gururumuzdur.

Türkçe rehberlikten çok daha kötüsü “.. esas amacı tarihi ve turistik yerlerin tanıtılması olmayan faaliyetler sırasında turist rehber bulundurma yükümlülüğünün” kaldırılmasıdır.
Bu araçlarda rehber bulundurmama anlamına gelmektedir. “Esas amaç” kesin bir tanımlama değildir. Acente programına hiçbir müze koymadan yola çıkabilecek ve son anda müzeye girmeye karar verebilecektir. Birçok yerde müze de yok. Ülke tanıtımı büyük zarar görecektir.
Bu rehberleri müze, ören yerine sıkıştıracaktır.
Kaldı ki şehir turlarında bir müzeye girmeden de yapılabilecektir. Serbest bırakılan turist isterse kendisi müzeye girebilecektir.
Bu değişiklik rehbere ihtiyacı tümden ortadan kaldıracaktır. Genel rehberlik bilgisine sahip olmadan sadece bir müzeyi bilen rehber kalacaktır.
Bu değişiklik geçerse çok kısa zamanda rehberlik mesleği ortadan kalkacaktır. Hatta Akademiler kapanacak, rehberlerle birlikte yetişmiş akademisyenler de işsiz kalacaktır.
Yabancı dil bilen donanımlı rehber ülkemizin aydınlık yüzüdür.

Celal KÜÇÜK
Ülkesel Turist Rehberi – ÖZEL HABER