Bu makaleyi dinlemek için tıklayınız.

SOSYAL UYUM VE YAŞAM EĞİTİM PROĞRAMI

RAHMİ DİLLİGİL 

Biraz geç oldu, lütfen kusura bakmayın. Bu konu CHP’nin ana konusu olmalıydı, ama ilgileri ve bilgileri yok.

Göç İdaresi tarafından yabancılarla ilgili STK’lara mutlaka yabancıları bu programa yönlendirilmesi söylenerek, iki senedir bu uygulamayla vatandaşlık ve oturma müsadesi ile çalışma müsadesi verilmekte..!

Kuşadası STK’ları bunu kabul etmediler, ancak geçtiğimiz o günlerde; Yabancılar Meclisi Başkanlığını bir kaç haftadır üstlenmiş olan Suriyeli hanım 2 İngiliz,1 Alman ve 1 Tunuslu üyeyi yanına alarak çoğunluğu sağlayıp, kararı Meclisden geçirmiş, fakat Kent Konseyi Yürütme kurulu akıllı ve dikkatli bir davranış gösterip, Kurul Kararıyla bunu reddetmiş ve istenen sonucu alınmış oldu. Altta bu meşhur uygulamanın detaylı belgesine göz atabilirsiniz.

SUYE EĞİTİMİ İLE İLGİLİ SORU-CEVAP

1-Sosyal Uyum ve Yaşam Eğitim Programı (SUYE) ne demektir?
Geçici koruma kapsamındaki Suriyeliler başta olmak üzere ülkemizde yasal kalış hakkına sahip tüm yetişkin yabancıların sosyal, ekonomik ve kültürel hayata uyumlarının kolaylaştırılması amacı ile 8 saatlik “Sosyal Uyum ve Yaşam Eğitim Programı (SUYE)” geliştirilmiştir.
2- Sosyal Uyum ve Yaşam Eğitim Programı (SUYE) ile ne amaçlanmaktadır?
—- Sosyal Uyum ve Yaşam Eğitimi ile ülkemizdeki yasal kalış hakkına sahip tüm yetişkin yabancıların sosyal, ekonomik ve kültürel hayata uyumlarının kolaylaştırılması amaçlanmaktadır. Buna ek olarak, Türkiye’nin sosyal yaşam kuralları, siyasi yapısı, dili, kültürü, tarihi, hukuki sistemi ve yabancıların hak ve yükümlülükleri hakkında bilgilendirme faaliyetlerinin seri ve nitelikli şekilde yürütmesi ve farkındalık oluşturulması da amaçlanmaktadır.
4- Sosyal Uyum ve Yaşam Eğitim Programı (SUYE) ile hedeflenen nedir?
—- Ülkemizdeki yetişkin yabancıların gündelik yaşamda kendilerini daha net ifade edebilme, kendi ayakları üzerinde durabilme ve Türk vatandaşlarıyla etkin ve yapıcı iletişim kurabilmeleri yönünde istek ve becerilerinin arttırılması, eğitim, sağlık, barınma, istihdam, hukuki hizmetler, medeni kanun, güvenlik ve sağlanan diğer destekler konularında temel düzeyde bilgi sahibi olmaları hedeflenmektedir.
5- Sosyal Uyum ve Yaşam Eğitim Programı (SUYE) hangi yaş grubu yabancılara yönelik hazırlanmıştır?
—- Sosyal Uyum ve Yaşam Eğitimi Geçici Koruma Kapsamında bulunanlar başta olmak üzere, Uluslararası Koruma Başvuru/Statü sahibi ve İkamet İzni ile kalan tüm yetişkin (17 yaşını tamamlamış) yabancıları kapsamaktadır.
6- Sosyal Uyum ve Yaşam Eğitim Programı (SUYE) kapsamındaki eğitimlere katılımcı gruplar nasıl tespit edilmektedir?
—- Katılımcı gruplar; kursa kayıt yaptıran yabancı uyruklu kişilerden 18-40, 41-65 olmak üzere yaş gruplarına göre,
-İkamette kayıtlı oldukları ilçelere göre,
-Kursiyerlerden talep gelmesi durumunda ise cinsiyete göre kursiyer grupları oluşturulacaktır.
7- Sosyal Uyum ve Yaşam Eğitim Programı (SUYE) kayıt işlemi nasıl yapılacaktır?
—- Sosyal Uyum ve Yaşam Eğitimine katılacakların kayıt işlemleri http//:suye.gov.tr internet sitesi üzerinden yapılacaktır.
8- Sosyal Uyum ve Yaşam Eğitim Programı (SUYE) kayıt işlemlerinde yabancıya ait hangi bilgiler gereklidir?
—- Sosyal Uyum ve Yaşam Eğitimine katılacak yabancıların kayıt için Ad Soyad – Doğum Tarihi -Yabancı Kimlik No-Uyruk – İletişim No bilgileri gereklidir.
11- Sosyal Uyum ve Yaşam Eğitim Programı (SUYE) ile ilgili yabancıların katılımının yüksek seviyeye çıkartmak ve yaygınlaştırılması için neler yapılabilir?
—- Sosyal Uyum ve Yaşam Eğitimi ile ilgili yabancıların katılımının yüksek seviyeye çıkartmak ve yaygınlaştırılması için yabancı kanaat önderleri ve ildeki STK temsilcilerini eğitim hakkında bilgilendirmeler yapılacaktır.
14- Sosyal Uyum ve Yaşam Eğitim Programı (SUYE) kapsamındaki eğitimler nerede yapılacak?
—- Sosyal Uyum ve Yaşam Eğitim Programı (SUYE) kapsamındaki eğitimler Halk Eğitim Merkezleri, Okullar, Valiliğin/Kaymakamlığın uygun gördüğü kurs alanlarında yapılacaktır.
15- Sosyal Uyum ve Yaşam Eğitim Programı (SUYE) kapsamındaki eğitimlerin süresi ve günleri ne kadar olacak?
—- Sosyal Uyum ve Yaşam Eğitim Programı (SUYE) kapsamındaki eğitimler, yabancıların sosyal hayatlarındaki özel durumları/çalışma durumları göz önünde bulundurularak, hafta içi ve hafta sonu olmak üzere gündüz ve akşam, 1 günde 8 saat veya 2 günde 4+4 saat olmak üzere esnek bir modelde verilebilmektedir.
16- Sosyal Uyum ve Yaşam Eğitim Programı (SUYE) kapsamındaki eğitimlerde tercüman ihtiyacı nasıl karşılanacaktır?
—- Sosyal Uyum ve Yaşam Eğitim Programı (SUYE) kapsamındaki eğitimler Türkçe verilecek olup Arapça ve Farsça başta olmak üzere ihtiyaç duyulan tüm dillerde ardıl çeviri olmak üzere tercüman eşliğinde gerçekleştirilecektir. İl Müftülüğü tarafından mümkün olması durumunda tercüman desteği verebilecektir.
Sosyal Uyum ve Yaşam Eğitim Programı (SUYE) kapsamındaki eğitimlere katılan yabancılara sertifika verilecektir.

Rahmi DİLLİGİL