Doğal Beslenme ve Doğal Ürünlerin Tüketimleri
Prof.Dr Yaşar Kemal Yıldız yazdı
Toprağa herhangi bir kimyasal gübre, ilaç ve hormon kullanmadan, sadece doğal olarak hayvansal gübreler, güneş ve sulama kullanılarak üretilen besinlere doğal ürünler denilir. Ayrıca kirlenmemiş deniz ve okyanuslardan elde edilen her türlü deniz ürünleri, mantarlar, doğal yetişen bitkileri doğal ürünler olarak sayabiliriz.
Doğal ürünlerin tüketimi, insan sağlığı bakımından çok elzemdir. Örneğin, Norveç ve Japonya gibi deniz ülkelerinde balık tüketimi bol olduğu için, kalp krizinden ölüm olasılığı yok denecek kadar azdır. Balıklarda omega 3 ve 6 bileşikleri mevcuttur bu hem ucuz hem bol olarak hamsi ve sardalya balıklarında bol miktarda bulunmaktadır. Haftada en az bir kez balık tüketilmelidir.
Bunun yanı sıra, mantar tüketimi de oldukça yaşamsal bir öneme sahiptir. Tabii ki doğadan bu mantarlar bilmeyen birisi tarafımdan değil, bilen bir uzman tarafından tüketime sunulmalıdır. Aksi takdirde çok zehirli türleri de mevcuttur. Kanser önleyici en iyi doğal ürünlerdendir. Doğal ürünlerden safran, çörek otu, zerdeçal, zencefil gibi doğal ürünlerin pek çok biyolojik aktiviteleri bulunmaktadır. En büyük etkileri de antioksidan -kanser önleyici- özelliğe sahip olmalarıdır.
Doğal olarak üretilen besinler direk tüketim yerine, prebiyotik (kolondaki bir veya sınırlı sayıdaki bakterilerin gelişmesini veya aktivitesini seçici olarak arttıran, insan vücudunu faydalı bir şekilde etkileyen sindirilemeyen gıda bileşenidir ve de insan sağlığını düzeltmektedir) ve probiyotik (Probiyotikler tüketildiklerinde sağlık üzerinde olumlu etki yaptıkları düşünülen mikro organizmalardır. Bağırsak flora bozukluğuna bağlı ishallerde bağırsak düzenleyici olarak reçete edilebilirler) olarak tüketilmelidir. Bunlara örnek olarak turşu, ev yoğurdu ve kefiri verebiliriz. Soğan, sarımsak, sirke gibi doğal ürünlerin de önemli şekilde antiseptik, antibakteriyel, antibiyotik aktiviteleri vardır.
Sonuç olarak: doğada yetişen sayısız miktarda ve çeşitte doğal ürünler bulunmaktadır. Bu ürünler tıpta da önemli derecede kullanılmaktadır. Bunlara tıbbi aromatik bitkiler denilmektedir. İsrail ve Avrupa’nın pek çok ülkesinde, reçete ile tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Anadolu’da bu tür kullanımlara kocakarı ilaçları denilmektedir. Sebze ve meyve üretiminde kesinlikle hormon, GDO’lu tohumlar, kimyasal gübre ve ilaç kullanılmamalıdır. Kimyasal mücadele yerine, biyolojik mücadele ile kirletilmemiş organik ürünler yetiştirilip tüketilmelidir.
Saygılarımla
Prof.Dr Yaşar Kemal Yıldız