ENİS ÖĞRETMENLE SÖYLEŞİ
Selamlar Eğitim Sevdalısı Dostlarım. Bugün Fırsat Eğitimi şansımı değerlendir mek istedim. Komşumun Öğretmen oğlu bir kaç gün için Şehrimize tatile gelmişti. Birkaç soru ile hem kendisini tanımak hem de Almanya’daki Eğitim Sitemini öğrenmek istediğimi söyledim. Ve söyleşiye başladık.
*Öğretmenim Sizi tanıyabilir miyiz?
– Ben Enis KEKLİK. 1989 yılında Almanya’nın Heidelberg Kentinde doğdum. Bütün Eğitim basamaklarını bu şehirde tamamladım. Bazı yıllarda Okul Başkanlığı yaptım. Bir yıl Hukuk okudum , daha sonra çok sevdiğim Öğretmenlik mesleği için Eğitim aldım. Şu anda 45 km uzaktaki bir Ortaokul da Öğretmenlik yapıyorum. Orada CV niz ve performansı nız olumlu ise istediğiniz bir Şehirde istediğiniz okulu seçip görev yapabilirsiniz.
– Alman Eğitim Sisteminde okulların Eğitim süreçleri için neler söylersiniz ?
> Okul öncesi eğitimi ;Ailenin Sosyo Ekonomik durumuna göre 3-6 yaşlarda veriliyor. Aile geliri yetersiz kalıyorsa giderleri Devlet karşılıyor.Okul ücretleri Eyaletteki şehirlerin gelir durumuna göre belirleniyor. İlkokulların bünyesinde yer alıyorlar. Özel okullar da Okul öncesi Eğitim verebilir.
>İlkokul Eğitimi; Çocuklar 6 – 10 yaş aralığında Eğitim görüyorlar. 1. ve 2. Sınıfta Okuma Yazma, Matematik , Doğa – Dünyayı tanımak, Genel bilgiler verilir. 3 ve 4 sınıfta Ders saatleri ve çeşitleri artıyor. Dersler genelde 45 dakika oluyor. 4. Sınıftan sonra yönlendirme başlıyor. Aile isterse kendi görüşüne göre Eğitim aldırıyor.
>Ortaokul Eğitimi; Çocuklar 10 – 16 yaşlarda Eğitimi tamamlıyor. İlkokuldan farklı olarak ortak bir proğram uygulanıyor. 6,7,8 sınıflara Şehirler arasında standart olarak; Almanca ,İngilizce, Matematik dersleri verilir. 9.sınıfta Eğitim bitiyor. Bazıları bundan sonra mesleklere yönelir. 10.sınıfta Eğitim alan ,sınavda başarılı olanlar Üniversite okumak isteyenler Lise eğitimi hakkını kazanırlar.
>Lise Eğitimi; 16 – 18 yaşındaki Çocuklar bu Eğitimi alıyor.Orta okul bitirme noti yüksek olanlar geçiş yapıyor. Veya dışarıdan Öğretim görebilirler. Dil ,Ekonomi veya Normal bölümler de olabilir.
>Yüksek öğrenim Eğitimi; Liseden sonra ortalama 4 ile 6 yıl Eğitim almak gerekir. Mesela Öğretmenlik için 6 yıl , Tıp için 6 yıl gerekir.Almanyada özel Üniversiteler den alınan diplomalar da geçerlidir. Üniversite eğitimi uzun , ciddi ve zor bir süreçtir.
– Enis Öğretmenim Almanya da Öğretmenlik Mesleğini nasıl kazanıyorsu nuz?
> Öncelikle Abitur( Lise ) Eğitimini bitiriyorsunuz. Bu Eğitim bitirme puanı Üniversiteler de açıklanan puana göre uygunsa Öğretmenlik mesleği eğitimine geçiş yapabilirsiniz. Örneğin bitirme puanınız 1 ise Tıp Fakültesine giriş yapma şansınız var demektir. Öğretmen olmak için önce 4 yıl Eğitim alırsınız , sonra bu bilgileri aktarma becerisi kazandırmak için bu arada 6 ay Staj yaparsınız. Bu dönemlerde Genel Bilgiler kazandırılıyor. Sonra göreceğiniz 2 yıllık eğitim için Giriş sınavını kazanmanız gereklidir. Meslek için Pedagoji , Psikoloji, Çocuk Gelişimi dersleri zorunludur. Mezun olunca Okul öncesi, İlkokul ,Ortaokul ,Lise Öğretmenliği seçme hakkınız vardır.Öğret menleri Okul Müdürü veya Yardımcıları denetler.
Almanya’daki Öğretmenler genelde 57 – 60 yaşında emekli olurlar. Son aldıklarım maaşın % 75 oranında Emekli maaşı olarak alırlar.
Size bu kadar özetleyebili rim.
– Enis Öğretmenim ; bize bu bilgileri verdiğiniz, zamanınızı ayırdığınız için teşekkür ederim .
– Ben de Size teşekkür ediyorum.
Evet Dostlarım bugün Enis Ögretmeni miz aracılığı ile Alman Eğitim Sistemini yakından öğrendik. Yani Fırsat Eğitimi yapmış olduk.
Haftaya Eğitimde Öğrenci Unsurlu Sorunlar ile konumuza devam edeceğiz.
Beden ve Ruh sağlığınızı korumak için Kendinize iyi bakın.
Saygılarımla.14.04.2023
Mehmet Gültekin