Bu makaleyi dinlemek için tıklayınız.
13
Nisan

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile sendika uzlaştı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZELMAN bünyesindeki yaklaşık 7 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sonuçlandı. Sözleşmeyle çalışanların taban ücretlerine yüzde 54 oranında zam yapıldı. Başkan Tunç Soyer, “Bugün bir bayram yaşatıyor olmanın mutluluğunu taşıyorum. Ama örgütsüz olan emekçinin emeğinin hakkını almak için mücadele etmek de sizin asli görevinizdir” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) ve Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel-İş İzmir 1 ve 3 No’lu Şubeler arasında 4 aydır süren toplu iş sözleşmesi tamamlandı. İZELMAN’da örgütlü bulunan yaklaşık 7 bin işçiyi kapsayan toplu sözleşmede taban ücrete yüzde 54 oranında zam yapıldı. TİS’in sonuçlanmasının ardından binlerce işçi Egemenlik Evi önünde toplandı. Halay çekerek zam oranlarını kutlayan işçiler, “İzmir seninle gurur duyuyor”, “İZELMAN işçisi direnişin simgesi”, “Her şey çok güzel olacak” sloganları attı.

“Sizin lokomotifi olmanız gereken bir dönüşüm”
Egemenlik Evi önünde toplanan işçilere seslenen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bugün bir bayram yaşatıyor olmanın mutluluğunu taşıyorum. Çünkü bu yasal mevzuat bizi ne kadar patron gösterse de biz kendimizi asla size karşı patron olarak görmedik. Başından beri yoldaş, yol arkadaşı hissettik. Türkiye çok büyük bir değişimin eşiğinde. Türkiye büyük bir dönüşüm yaşayacak. Bunu görüyoruz. Ama bu sizin lokomotifi olmanız gereken bir dönüşümdür” dedi.

“İşinizde en iyisini, en güzelini yapacaksınız”
Yaklaşan genel seçimleri de hatırlatan Başkan Soyer, “14 Mayıs sabahı eğer sizler gibi örgütlü olmadığı için emeği sömürülecek, yine yoksulluk çekecek insanlar bu düzende devam ederse hepimizin ekmeği zehir olur. O nedenle bu hikayeyi değiştirmek, örgütsüz olan emekçinin de emeğinin hakkını almak için mücadele etmek sizin asli görevinizdir. Ben sizler için üzerime düşeni yaptım. Şimdi siz emekçi kardeşlerim üzerinize düşeni yapacaksınız. Bunun yapmanın yolu emeğinize sahip çıkmak. İşinizde en iyisini, en güzelini yapacaksınız. Sonuna kadar emeğinize de örgütlü olmayan işçiye de sahip çıkacaksınız. İşsize, yoksula da sahip çıkacaksınız. Değişimin öncüsü siz olacaksınız. Bunlar gibi daha çok bayram yaşayacağız” diye konuştu.

“14 Mayıs’ta bu ülkeye baharı birlikte getireceğiz”
Genel İş 1 No’lu Şube Başkanı Engin Topal da “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’in emeğiyle toplu sözleşme sonuca bağlandı. Hayırlı uğurlu olsun” dedi. 3 No’lu Şube Başkanı Faruk Saral ise “Başka bir tarım mümkün diyen sayın başkana, başka bir toplu sözleşme mümkün olduğu için teşekkür ediyoruz. Bugün burada ekmeğin mücadelesi ile başkana teşekkür ediyoruz. 1 Mayıs’ta demokrasi, hukuk, adalet mücadelesi ile sokaklarda olacağız. 14 Mayıs’ta bu ülkeye baharı birlikte getireceğiz” dedi.

“Emeğimize layık olmak için çalışacağız”
DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da “İstedik aldık. Başkan da kırmadı verdi ama önümüzde çok zorlu süreçler var. Biz emeğimizin karşılığını isterken, sokaklarda, otobüslerde, alın teri döktüğümüz yerlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni ve Tunç Başkan’ı temsil ediyoruz. Emeğimize layık olmak için çalışacağız” ifadelerini kullandı.