GÜVENİLİR BİR SİYASİ TAVIR
RAHMİ DİLLİGİL
Cumhuriyet Halk Partisi, 9 Eylül 1923 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde kurulan ve Türkiye’de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması “CHP” şeklindedir. Simgesi Altı Ok’tur. TBMM’de 129 milletvekili ile ana muhalefeti temsil eden partidir. Parti, siyasi ideolojisini sosyal demokrasi ve Atatürkçülük olarak tanımlar. Merkez sol siyasi yelpazede yer almakta olup tüzük ve programında belirtilen ideolojilerin yanında demokratik sosyalist ve sosyal liberal eğilimler de barındırmaktadır.Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu ve ilk yasal siyasi partisi olma özelliklerini taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi, 1923 yılından 1950 yılına kadar aralıksız iktidarda kalmış ve 1946 yılına kadar genellikle tek parti olarak yönetimde kalmıştır. Türkiye’de en uzun süre iktidarda kalmış siyasi partidir. Atatürk tarafından[1] “Halk Fırkası” adıyla Anadolu ve Rumeli Müdâfaa-i Hukuk Cemiyeti’nin devamı olarak kurulan partinin adının başına, 10 Kasım 1924 tarihinde “Cumhuriyet sözcüğü eklenmiş, 1935’teki 4. Kurultay’da “fırka” sözcüğü yerine dış dünyayla daha uyumlu bir sözcük tercih edilmesi kararlaştırılmış ve bugünkü “Cumhuriyet Halk Partisi” adı benimsenmiştir.
12 Eylül Darbesi’nin ardından, o dönem Bülent Ecevit’in Genel Başkanlık yaptığı Cumhuriyet Halk Partisi kapatılmış; daha sonra 3821 sayılı yasaya dayanarak, kuruluşunun 69. yıl dönümü olan 9 Eylül 1992 tarihinde tekrar açılmıştır.
CHP kurucusu ve ilk Genel Başkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyeti ile tasarruf haklarını CHP’ye bıraktığı Türkiye İş Bankası’nın bir bölüm hissesinin de sahibidir. CHP’nin tasarruf hakkına sahip olduğu %28,1’lik orandaki bu banka hisselerinin kazancı, Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumuna aktarılmaktadır.[
Ayrıca altı ok, 1933’te kullanılmaya başlayan simgedir ve Türk eğitimci İsmail Hakkı Tonguç tarafından tasarlanmıştır.
Altı Ok Atatürk’ün ilkelerini simgeler. Ahmet Taner Kışlalı’ya göre bu ilkelerden laiklik, milliyetçilik ve cumhuriyetçilik, Fransız Devrimi’nin etkisinde, diğer üç ilke olan halkçılık, devrimcilik ve devletçilik ise Sovyet Devrimi’nin etkisinde oluşmuştur.
Tartışma konusu olabilecek bu saptamalara tartışma açmak bir yana dursun; Gümümüz chp sinde adı bile anılmaz, çoğu vekil tarafından da sayılamaz bir konuma dönüştürülmüştür.
Günümüz dedikodularında birbiriyle didişen rantı körükleyen ve ülke siyasetinin en gereken döneminde yüz yıllık ağırlığı taşımış bu partiyi anadoludan çıkarıp 11 şehirin rantiyesine ayıran bu yapı kendini göstermektedir..
önce bu partiyi kemik ilkelerinden ayrıştıran Sayın Kılıçdaroğlu; bir gecede Rahmetli Baykalın Puanlı boxerlarının fetö/ amerika işbirliğiyle sergilendiği günlerde, görevli olarak gn başkanlığa yerleşerek 11 yıl seçim kaybederek, ALevi toplumundan yüzde beşi tanıdığı ve destek gördüğü halde tümünü sözcülüğüne savunarak, yeniden genel başkan benim demektedir.
Sayın İmamoğlu ise , Kemal beyin cebinden çıkıp ve bir hanım gn başkanın desteğiyle gördüğü ikbali ; 100 yılın partisini bölüp yeni bir sözde sosyal partiyle dağıtmak için örgütlenmiş ve de, belediye başkanlarını atayarak tüm ülkede chp’lileri hiçe sayarak, genel başkanıda ben seni seçtirttim, ben istanbuldan parayla seni seçtirttim diye tehtid etmektedir diye konuşulmakta ve ingiliz imamı olarak isimlerle anıldığı söylenmektedir. Bu kişinin tüm partinin içerisindeki vekillerin çoğunu ayırarak yeni bir partiyi yaz aylarında kuracağı söylenmeye devam etmektedir.
Sayın genel başkanın sanatçı başkan adaylarını bir Nisan başkanı ilan eden tanıtımlarında çok eğlendiği söylense de; CHP başkanlığının ciddi bir iş olduğu , istifa eden parti mensuplarınca sabittir..
Bu durumdaki bir partiye destek vermiyeceğimi ve kişisel olarak da oyumu kullanmayacağımı biliyorum. Chp partisi zaten güven vermemektedir. Gn başkanı istanbul tanıtımlarına katılmazken, izmirin tanıtımına katılmakta ve Kılıçdaroğlunun karşı çıktığı beşli çeteye arsaları açan Aday belediye başkanına destek vermeye gitmektedir.
Nitekim Ankara çankaya adayını kendi avukatını şeçerek güçlenmeye çalıştığı belirgindir.
Umarım sanatçı olarak herzaman sosyal demokratik yapıların yanında olan bizler CHP den;
Güvenilir bir siyasi tavır görebiliriz.
RAHMİ DİLLİGİL
EMEKLİ DT GEN. MÜDÜRÜ