Bu makaleyi dinlemek için tıklayınız.

Çevre Katliamlarının Hesabını Sandıkta Soracak Mısınız?

VELİ YALÇIN

AKP’nin 2002’den günümüze kadar süren iktidarında İhale Yasası 190 kez değiştirilmişken, bundan sonra ne kadar değiştirileceğini bilen var mı? Yok.

21 kez değiştirilmiş Maden Yasası, Erzincan İliç ilçesindeki maden faciasının olduğu gün 22. kez değiştirilecekti…

1923-2002 yılları arasında verilen maden arama izin sayısı 1.200 civarında iken, 2002-2024 yılları arasında 36 bindir.

Ülke, 22 yılda doğudan batıya, kuzeyden güneye talan edildi, edilmeye devam ediyor…

Uluslararası ve ulusal şirketler ormanları, tarım alanlarını, dağları, ovaları, akarsuları kar hırsıyla talan ederken; doğayı, çevreyi, yaşamı, hayatı ve insanı dikkate almadı, almıyor, almamaya devam ediyor..

İliç’deki maden faciasına neden olan Anagold şirketine maden arama izni veren ve arama izinleri artıran ise Murat Kurum’dur. Bu şirket siyanürü sızdırmış, kapasitesini artırmış ve borçlarını affettirmiş. Peki bu Murat Kurum kimdir? Murat Kurum, Salda Gölü, Cerattepe, İmar Affı, Ayder Yaylası gibi onlarca çevre katliamına onay veren bakandır. Şirketin ve Murat Kurum’un bütün yaptığı bu kadar da değildir. İliç’deki Anagold şirketi fay hattının olduğu yere siyanürlü atık havuzu izni almıştır. Murat Kurum, aynı zamanda AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayıdır.

İliç’teki maden faciasından birkaç gün önce ne demişti Murat Kurum? “İnanıyorum ki çevre katliamlarının hesabını sandıkta bir bir soracaksınız.”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki İliç’deki maden faciası sonrası yaptığı ilk açıklamada, “Oradaki tehlikeli atıkların Fırat´a ulaşıp ulaşmadığı konusu çok önemli. Çok şükür sevindirici bir haber; şu ana kadar herhangi bir kirliliğe, korktuğumuz bir olaya rastlanmadı” dedi. Oysa 9 işçi 10 milyon metreküp toprağın altında yaşam mücadelesi veriyordu. Bakan, facianın yaşandığı İliç’e gitmek yerine Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’la İstanbul’da toplantıdaydı.

Bütün bir coğrafya ve insan yaşamı tehlike altındayken Murat Kurum, Binali Yıldırım, Berat Albayrak, Ahmet Çalık ve diğerleri hiçbir sorumluluk duymadılar.

Bütün bu facia sonrası Erzincan İliç’te çevre mücadelesi veren Sedat Cezayirlioğlu gözaltına alındı.

İstanbul halkı, çevre katliamlarının sorumlusu olan bir adaydan sandıkta hesap soracak mısınız? Sandıkta hesap sormak yetmez, Anayasa’yı ve yasaları uygulamayan bir yargıyı her şeye rağmen göreve davet etmek bir insanlık görevidir.

VELİ YALÇIN