Bu makaleyi dinlemek için tıklayınız.

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nde “Şiddete Karşı Tutum Belgesi” imzalandı


09.07.2024 17:41

(MUĞLA)- Muğla Büyükşehir Belediyesi’nde “şiddet ve tacizden arınmış bir çalışma yaşamı” için “Şiddete Karşı Tutum Belgesi” imzalandı.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi’nde düzenlenen törende, Şiddete Karşı Tutum Belgesi’ne imza attı.

Büyükşehir Belediyesi, imzalanan belge ile şiddete karşı kurumsal yaklaşımını ortaya koyarak şiddet ve tacizden arınmış bir çalışma yaşamı için gereken tüm adımların atılacağını taahhüt ediyor. Şiddete Karşı Tutum Belgesi, ILO 190 sayılı Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizi Önlemeye Yönelik Politika Belgesi doğrultusunda ulusal mevzuat çerçevesinde hazırlandı. Bu belge ile Büyükşehir Belediyesi, 13 ilçede hizmet ürettiği her birim dahil olmak üzere, her türlü şiddete, tacize ve mobbinge karşı nasıl bir yöntemle hareket edeceğini ve asla taviz vermeyeceğini ilan ediyor.

“Şiddet karşısında asla sessiz kalmayacağız”

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Bugün kadınlara yönelik ayrımcılık politikalarına ve her türlü şiddete karşı Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin tüm kademelerinde uygulayacağımız şiddet tutum belgesini imzalıyorum. Bu belge sadece bir söz dizimi değildir. Şiddet karşısında asla sessiz kalmayacak bir belediye olacağımız anlamını taşımaktadır. Kadınlara yönelik sistematik şiddeti hayatın her alanında görüyoruz. Şiddet sadece evlerde ya da sokaklarda gerçekleşmiyor. Bu da bizleri, yani seçilmiş belediye başkanlarını şu soruyla karşı karşıya bırakıyor; şiddete karşı ben yani Ahmet Aras ne tarafta yer alacağım? Bugün Türkiye’de hakim olan anlayışla kadınları görmezden gelen, şiddeti kabullenen bir tutum mu sergileyeceğim? Yoksa her türlü şiddetin ve ayrımcılığın karşısında duran bir duruş mu sergileyeceğim? Kadınlar adına karar vermeme, tam tersine kadın örgütleri ve kadınlarla birlikte şiddetsiz, eşitlikçi bir kent yaratma politikalarına evrilen duruşumuz sayesinde bugün çok büyük bir cesaretle söylüyorum ki şiddet önce Muğla Büyükşehir Belediyesi’nde son bulacak. Kesinlikle taviz verilmeyecek. Tarafsız kalmayacağız.

“Bir siyasetçi olarak bu mücadelenin yanında olmaya ömrüm yettiğince devam edeceğim”

13 ilçemiz de şiddetsiz bir kente dönüşmek zorundadır. Bu dönüşüm yerel yönetimlerin kendi içlerinden başlamalı ve şiddetsiz bir politik duruş ortaya konulmalıdır. Ben de bugün şiddet tutum belgemizi beyan ediyorum ve bağlayıcı ilk adımı hayata geçirmekle başlıyorum. Muğla Büyükşehir Belediyesi, kadınları bir kelime olarak tanımlamanın aksine şiddeti önleyen, durduran ve asla tolere etmeyen politikalarla kendini var edecektir. Kadınların verdiği mücadele evrensel bir hak mücadelesidir. Sadece Muğla’yı değil, ülkemiz değil tüm dünyayı ilgilendirmektedir. Kadınlar var olma mücadelesi veriyor ve ben bir siyasetçi olarak bu mücadelenin yanında olmaya ömrüm yettiğince devam edeceğim.”

Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Özge Demirel de “Başkanımız Sayın Ahmet Aras’ın kadın ve çocuk politikalarında sergilemiş olduğu kararlı duruş ve ortaya koymuş olduğu güçlü iradeyle ilk olarak Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nı kurduk. Kadın ve çocuk politikalarında kadın çalışmalarının ayrı, çocuk çalışmalarının da ayrı olarak sahiplenilmesi noktasında bir irade sergiliyoruz” dedi.

“Ahmet Başkan bizleri kadın hakları mücadelesinin öznesi olarak kabul ettiğinden beri birlikte yürüyoruz”

Bodrum Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Figan Erozan da böyle bir konuda desteği için Aras’a teşekkür ederek, “Eşitlik ve özgürlük mücadelesini kadın örgütleri ile birlikte yapabilirsiniz. Sadece yasalar çıkarılarak bu mücadele verilemez. Bu noktada Ahmet Aras farklı bir siyasetçi çünkü ‘400 yıllık mücadeleyi üstleniyoruz’ dedi. Bizi bu mücadelenin öznesi olarak kabul ettiğinden beri Bodrum Kadın Dayanışma Derneği olarak Ahmet Başkan’la yol yürüyoruz” diye konuştu.

Şiddete Karşı Tutum Belgesi’nin amacı

Büyükşehir Belediyesi, Şiddete Karşı Tutum Belgesi ile şiddet, taciz ve mobbinge karşı kurumsal politika oluşturulmasını amaçlıyor. Her türlü şiddet, taciz ve mobbingin hiçbir gerekçeyle kabul edilmemesi, bunların takip edilmesi ve koruyucu önlemler alınması, tüm personel ve hizmet alanları açısından güvenli alan oluşturulması, bu alanlar içerisinde hak ve sorumlulukların bilinmesi, Belediye’nin sorumluluğu, belirtilen ilke ve prensipler doğrultusunda izlenecek yol ve yöntemlerin ortaya konularak net ve güncellenebilir bir yönerge hazırlanması amaçlanıyor.

Kaynak: anka