Bu makaleyi dinlemek için tıklayınız.

6 YAŞINDA ÇOCUKLA EVLİLİK DAVASINDA CEZA YAĞDI

Vakfının kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin henüz altı yaşındayken 29 yaşındaki mürit Kadir İstekli’yle “evlilik” adı altında yıllarca istismara maruz bırakılmasına ilişkin açılan davanın 7. duruşması Anadolu Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Mahkeme, baba Yusuf Ziya Gümüşel’e 20 yıl, kız çocuğunun evlendirildiği Kadir İstekli’ye 30 yıl, anne Fatıma Gümüşel’e ise 16 yıl 8 ay hapis cezası verdi. Heyet, Fatma Gümüşel hakkında yakalama kararı çıkardı. Kadınlar verilen kararı “Kadınların, kız çocuklarının mücadelesi kazandı” diye nitelendirdi.
Karar sonrası kadın örgütleri adliye önünde açıklamalar yaptı. Emek Partili Kadınlar adına konuşan Avukat Devrim Avcı, “Bugün bu karar ile mağdurun uzun yıllar süren mücadelesinin sonucunu almış bulunuyoruz. Biz kadınlar, kadın örgütleri, siyasi partiler yaşanan istismarı öğrendiğimiz anda mağdurun yanında bulunmayı kendimize bir görev ilan ettik. Bu dava kadın mücadelesinin, kadınların dayanışmasının da bir örneği oldu, ki böyle bir karar çıkabildi. Bunun son olması için mücadelemiz devam edecek” dedi.
TİP adına konuşan Filiz Yaprak da yüz binlerce çocuğun geleceğini, hiçbir denetim olmayan bu tarikatların eline bırakmayacaklarını söyleyerek, “Laik toplumsal düzen yeniden inşa edilene dek istismarcılarla mücadele edeceğiz” dedi.
Sol Feminist Hareket adına konuşan Esen Karaküçük ise şunları dile getirdi. “Bu sonucun kadınların mücadelesi sayesinde alındığının herkes tarafından bilinmesi lazım. H.K.H: tek değil, bu dava emsal bir dava. Siyasal İslamcı rejim tam 21 yıldır yavaş yavaş sürekli inşa edildi eğitim alanı başta olmak üzere, çocukların ve kadınların tüm hakları hedef yapıldı.  Bugün H.K.G.’nin hiç okula gitmediğini hatırlamak gerekiyor. H.K.G. okul yüzü görmemiş bir çocuktu ve 6 yaşında imam nikahı evlendirilmişti. Bugün 3-4 yaşında çocukların olduğu kreşler bile dinsel eğitim altına sokuluyor. Bu olay basit bir olay değil, ceza alanlar gerçekten o cezaları yaşamalı.”

Son olarak konuşan KCDP Genel Sekreteri Fidan Ataselim ise şunları dile getirdi: Bu karar bütün eksikliklerine rağmen, gecikmiş olmasına rağmen bir algıyı yıktığı için önemli bir karardır. Bu karar ile ‘Kendi değer yargılarımız, kendi inançlarımıza göre çocukları evlendiririz’ algısı yıkılmıştır. Kimse başımıza hiçbir şey gelmez diyemeyecek artık. Kadınlar, kız kardeşlerimiz korkmayın, hayatınızı dört duvar içerisinde hapsetmeye çalışsalar da, şiddete uğruyorsanız, istismara uğruyorsanız o kapıların ardında biz varız.”

EMEP’Lİ KADINLAR: “HAYATLARIMIZIN KARARTILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ”

Karar duruşması öncesi kadın örgütleri adliye önünde açıklamalar yaptı.

EMEP’li Kadınlar adına konuşan Hazan İlik, “6 yaşındaki bir kız çocuğunun ailesinin eliyle tarikat karanlığına teslim edildiği, devlet eliyle de bu karanlığın aklanmaya, gizlenmeye çalışıldığı bu davanın başından beri takipçisiyiz. Yine buradayız! Bu ülkenin gerici karanlığa mahkum edilmek istenen tüm çocukları ve kadınları adına buradayız” dedi.
Adliye binasının “Türkiye’nin en büyük kamu binası” olarak iktidar tarafından övüldüğünü hatırlatan İlik şöyle devam etti: “Şimdi bu en büyük kamu binasının içindeki duruşma salonlarından birinde verilecek bir kararı bekliyoruz. En büyük kamu binasının kapıları bugün kadınlara kapalı. Çünkü bu mahkemeler, bu yasalar ne kadınları ne de kız çocuklarının yaşamını ve geleceğini koruyor. Nereden mi biliyoruz? 6 yaşındaki bir çocuk yıllarca istismara uğrarken, bunu şikâyet etme gücü bulduğunda 2 yıl boyunca sadece iddianame hazırlanan, sonra da hiçbir adım atılmayan işte bu davadan biliyoruz. Bu ülkede ne zaman ki bir istismar yaşansa, ne zaman ki bir kadın katledilse, failler ancak kadınların mücadelesi ve ısrarı sonucu gereken cezaları aldı, yasalar ancak o zaman kadınların yanında oldu!” Önceki duruşmayı hatırlatan Hazan İlik, “Defalarca söyledikleri yalanları tekrarlamaya gelen sanık tarafının ‘Çocuk büyümüş 18 yaşına gelmiş aynı hoca ile evlenme durumu olmuş’ diyerek istismarı aklamaya çalıştığını, ‘Öğretmeniyle evlenen bir çocuk… Pardon, bir genç kız’ diyerek gerçeği ağzından kaçırdığını gördük” dedi.

NE OLMUŞTU

Gazeteci Timur Soykan, 3 Aralık’ta Birgün’deki “Karanlık dünya bir çocuğu yuttu: Tarikat karanlığında henüz 6 yaşında…” başlıklı yazısında, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi 2002’de altı yaşındayken imam nikahıyla “evlendirdiğini” ve yıllar süren cinsel istismar sürecine maruz bırakıldığını yazmıştı.
Soykan, daha sonra yazdığı “Utancın fotoğrafları” başlıklı yazısında da H.K.G.’nin savcılığa çocukken imam nikahı kıyıldığının kanıtı olarak sunduğu fotoğrafları yayımlamıştı. Gelişmeye başta kadın örgütleri ve siyasi partilere olmak üzere pek çok kurumdan ve kamuoyundan tepki yağdı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı davaya müdahil olduğunu açıkladı.
Tarikataki istismar olayına dair hazırlanan iddianame kabul edildi. H.K.G ile evlenen Kadir İstekli hakkında 30 yıldan az olmamak, baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel hakkında da 18 yıldan az olmamak kaydıyla hapis cezası istendi.
Kadir İstekli ve Yusuf Ziya Gümüşel tepkiler üzerine, İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararıyla gözaltına alındı ve tutuklandı.
30 Ocak’ta görülen ilk duruşmada mahkeme heyeti yayın yasağı ve gizlilik kararı getirilmesine karar verdi. 27 Şubat’ta görülen ikinci duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan Cumhuriyet savcısı sanıkların cezalandırılmasını istedi.
31 Mart’ta görülen davadan karar çıkması bekleniyordu ancak duruşma 5 Haziran’a ertelendi. Duruşmada tanıkların dinlendiği öğrenildi. Mahkeme, bir tanığın daha dinlenmesi yönündeki isteği kabul ederek davayı erteledi.
Davanın 5’inci duruşmasında ise Kadir İstekli’nin avukatının vekillikten çekilme dilekçesi vermesi üzerine duruşma ertelendi. 6. celsede ise  sanık avukatı yeni atandığı için süre istedi.

(KAYNAK/EVRENSEL)