Bu makaleyi dinlemek için tıklayınız.

AYDIN ÇEVRE VE KÜLTÜR DERENEĞİ–AYÇEP BASIN AÇIKLAMASI

Bugün 5 Haziran Dünya Çevre Günü olarak 1972 yılında İveçin Stokholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevere Konferansı’nda alınan bir kararla Dünya Çevre Günü olarak kabul edildi.

Bizler bugün çevre gününde neyi nasıl kutlayacağımızı bilemiyoruz. Bildiğimiz bir şey varsa Dünyamızın 51 yıl önce alınan bu Birlermiş Milletler kararından sonra İnsanoğlu eliyle, doymayan, aç gözlülüğüyle kapitalist sistemin doymaz yağma ve alanıyla yokoluşa doğru gidiyor.

Dünyanın bütün zenginliğine sahip, dünyayı yöneten çok küçük bir azınlık, emperyalist tröstker, temeller ve karteller doymaz bir şekilde dünyanın yeraltı ve yerüstü kaynaklarını tüketiyor. Denizler, dağlar, su kaynakları, göllerimiz, tarım topraklarımız, havamız kirleniyor. Göller ve nehirler kuruyor. Dünyamız yaşanabilir bir dünya olmaktan çıkıyor. Küresel ısınmayla birikte buzullar hızla erirken çok sayıda canlı türleri yok oluyor, eko sistem yok oluyor.Yaşam hakkımız elimizden alınıyor. Bizlere kanser hastalıklarını uygun görüyorlar. Dünyada hal böyleyken ülkemizde bu acımasız yağma ve talandan payını alıyor. Kaba emek sömürüsünün yanında dağlarımız, su kaynaklarımız, birinci sınıf tarım topraklarımız, yaşam alanlarımız yağma ve talan edildi. Adeta altına hücum gibi jeotermal ler, resler, gesler, denizlerde balık çiflikleri, dağlardaki tatlısu kaynaklarımız vahşi maden şirketleri tarafından yağmalandı ve yağmalanmaya devam ediliyor.

 1.Sınıf tarım topraklarımız, kadim Aydın ovası, Menderes nehri, jeotermaller, oto yollar ve vahşi madenciler tarafında giderek yok ediliyor. Ülkemizi heryerinde olduğu gibi şehirler fay hatlarının yapıldığından son yaşanan depremde binlerce insanımızı boş yere kaybettik. Acısı hala hepimizin yüreğinde.

Aydın coğrafyamızın kadim toprakları Buharkentten, Didime kadar, yüzde 85 jeotermallere rezev bölgesi, maden, RES, GES, denizlerimizde balık çifliklerine tahsis edilmiş durumda. Her geçen gün Aydın yok edilirken nehirlerimiz, yer altı ve yer üstü su kaynaklarımız kirlendi. Kulanılamaz hale geldi.

Aydın Türkiyenin en havası en kirili iller arasında ilk başlarda geliyor. Buna bağlı olarak Aydın’da insanlarımız kanser, koah, kalp dolaşım sistemi hastalıklarından kırılıyor. Ünverste hastanelerinde hastalarımıza yatacak yer bulunmadığından daha uzak hastanelere gitmek zorunda kalıyorlar.

Buradan 5 Haziran Çevre Gününde yetkililere çağrımızdır. Aydın Dünyanın ve ülkemizim korunması gereken birinci sınıf tarım topraklarının bulunduğu kadim bir coğrafyadır.

Hemişerimiz Hereklotosun söyediği gibi, Dünyada en güzel gökyüzüyle en güzel yeryüzünün buluştuğu yerdir. Tarımın ve turizmin başkentidir. Tarımı ve turizmi bitirirseniz Aydını yokedersiniz. Yeter gayri, Aydından bir elinizi çekin. Aydın halkımıza çağrımızdır, Bizler Ayçepliler ve çevre dosları olarak yıllarca Aydın topraklarının suyunun havasının mücadelesini veriyoruz. Nerede bir dağın başı efkarlıysa biz orada olduk, olmayada devam edeceğiz. Siz değerli halkımızı kendi haklarını savunmaya, desteğe bekliyoruz.

Bu dünya, bu yurt, bu Aydın, bu topraklar, bu su, bu hava bizim.

Can dostlarımızla birlikte yaşam hakımıza dokumayın.

Havamıza suyumuza toprağımıza dokunmayın.

YAŞASIN AYÇEP

YAŞASIN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ

AYDIN ÇEVRE VE KÜLTÜR DERNEĞİ – AYÇEP