Bu makaleyi dinlemek için tıklayınız.

 

Uğur Mumcu Ayvalık’taki evinin önünde karanfillerle anıldı.

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Uğur Mumcu, ölümünün 30’uncu yılında Ayvalık’taki evinin önünde karanfillerle anıldı.

Çok sayıda Ayvalıklı, Mumcu’nun evinin bulunduğu Armutçuk son durak mevkisi, Tapu Kadastro Evleri’nin bahçesinde bir araya geldi.


Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin ve belediye meclis üyelerinin yanı sıra anma törenine siyasi parti temsilcileri, STK’lar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Tören Başkan Mesut Ergin’in konuşmasının ardından vatandaşların, Uğur Mumcu’nun evinin bahçesine karanfil bırakılmasıyla sona erdi.


Cumhuriyet Halk Partisi
Basın açıklaması

Atatürk devrimlerinin yılmaz savunucuları, aydınlık yarınlar için bıkmadan usanmadan her platformda mücadele veren değerli katılımcılar, basınımızın değerli emekçileri.
Bugün, kanlarıyla Cumhuriyetimize güç ve hayat verenleri, karanlıklar aydınlansın diye canlarını hiçe sayan aydınlarımızı bir kez daha anmak ve en önemlisi onları anlamak, mücadelelerinin süreceği sözünü vermek için buradayız.
Cumhuriyet devrimine karşı başlatılan ilk başkaldırıda gencecik bir öğretmeni şehit verdik. Öğretmen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, bugün de kimler olduğunu bildiğimiz ve her fırsatta aydınları hedef alan karanlık zihniyetler tarafından katledildi.
Menemen olayının üzerinden geçen bunca yılda devrim karşıtları, Ulusal Kurtuluş Savaşımızda verdiğimiz şehitlerimizden daha fazlasını katletti. Devrimci aydınlarımız, hiç şüphemiz yok ki bu uğurda bir gün canlarını vermeleri gerekirse duraksamayacaktı. Öyle de oldu…
Genç Cumhuriyeti bilgileriyle sulayıp büyütmek, fidanlar yetiştirmek isteyenler ne acıdır ki gelecek kuşakları kanlarını dökerek, canlarını vererek yetiştirdiler.
12 Eylül faşist darbesi ile Cumhuriyet Devrimi kazanımlarının önemli bir kısmını yitirirken, dönemin devrimci aydınları, gelecek tehlikenin daha büyük olduğunu öngörerek, her fırsatta bizleri uyardılar. Ve devrim karşıtı hainler her fırsatta kahpece emperyalizm tarafından kendilerine verilen görevleri yapmaya devam ettiler. Bu ihanetin karşısında hukuk sustu, devlet sustu. Yine, siyasiler üzüntülerini ilettiler. Cinayeti aydınlatma sözü verdiler. Fakat sonuç değişmedi. Bizce malum olan hainler, açığa çıkartılmadı.
Ve Cumhuriyet aydınımız Muammer Aksoy hain bir saldırı ile katledildi. Bu cinayet ile Türkiye yeniden karanlık suikastler dönemine girdi. Muammer Aksoy’un katledilmesi ile başlayan bu dönemde Uğur Mumcu, Bahriye Üçok, Çetin Emeç, Turan Dursun, Eşref Bitlis, gibi pek çok aydınımız canlarını verirken, aynı dönemde Sivas Katliamı, Başbağlar Katliamı gibi kitlesel cinayetler de yaşandı.
“90’lı yılların karanlık olayları” yani bu cinayetler serisi iki binli yıllarda da sürdü. Sonunda Cumhuriyet rejimine kast etme noktasına kadar geldi.
İşte bu cinayetleri topluca lanetlemek ve devrimci aydınları anmak için Uğur Mumcu’nun katledildiği 24 Ocak (1993) ile 31 Ocak (1990) arasında kalan 7 günlük

sürede Adalet ve Demokrasi Haftası etkinlikleri düzenleyerek şehitlerimizi saygı ve minnetimizi sunuyoruz.
Şüphesiz devrim şehitlerimiz bu bir haftaya sığamayacak kadar çok. 1979 yılında katledilen Abdi İpekçi de, Cavit Orhan Tütengil de, Bedri Karafakioğlu da, Bedrettin Cömert de, Denizler de, Ahmet Taner Kışlalı da, Necip Hablemitoğlu’da, “Balyoz- Ergenekon” kumpas davaları sırasında ölen, onur nedeniyle intihar edenler de devrim şehitlerimizdir.
“Cumhuriyetin hayatiyetini tazelemek ve kuvvetlendirmek” için mutlaka ölmek gerekmiyor. Ancak gerektiğinde canını seve seve verme cesaret ve kararlılığı gerekiyor. Zaten caniler de hedef olarak bu kararlılıktaki kahramanlarımızı seçiyor.
Tüm yurtsever kurum ve kuruluşları, yurttaşlarımızı güç birliği yapmaya, karanlık güç odaklarına karşı omuz omuza mücadele etmeye çağırıyoruz.
Ocak ayı, toplumsal hafızamızı yoklama zamanıdır. Ocak ayı, acıları bal eyleyerek, Atatürk Devrim ve İlkeleri’ne, üniter devlet yapımıza, hukukun üstünlüğüne, insan hak ve özgürlüklerine, demokrasiye her ne pahasına olursa olsun sahip çıkma zamanıdır.
Tüm devrim şehitlerimizi bir kez daha saygı ve minnetle anıyoruz. Anıları Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatma mücadelesinde yaşayacak. Mücadeleleri rehberimiz olacak.

Günerkenayvalık Haberi/Ayvalık