Bu makaleyi dinlemek için tıklayınız.

ABD BAŞKANLIK YEMİN TÖRENİ (INAUGURATION)

ABD yeni Başkanı Donald Trump 20 Ocak 2025 günü ABD saatiyle 12.00’de (Türkiye saatiyle 20.00) yemin ederek göreve başlayacaktır.
George Washington’dan (1789) beri ABD’de seçilen yeni başkan seçimlerden 73 ile 79 gün sonra Antik Roma devrinden kalma gösterişli bir törenle yemin ederek göreve başlarlar. Bu yemin törenini hala Romalılardan kalma bir ad ile anmaktalar. Inauguration. Bu kelime aslında hepimizin bildiği Ağustos kelimesidir.

Bilindiği gibi Türkçede yılın 8.ayına Ağustos ayı denmektedir. Roma Diktatörü Julius Sezar zamanında takvim yeniden düzenlenince Sezar o zamanki 5. (sonraları 7.olacaktır) aya adını vererek Julius der. Bu ad batı dillerinde July-Julie olarak hala kullanılmaktadır. Ondan sonra başa geçen evlatlığı Octavianus, İmparator olunca Augustus adını alır. Ve o da 6. Aya (şimdiki 8.ay) kendi adını verir. Augustus” kelime anlamı “kutsanmış”, “saygın” anlamına gelir. Kökeni Latince Auguri “Kutsal işaretler” sözcüğünden kaynaklanır.
Auguri Kutsal İşaretler ve Kahinlik
Kehanet ve büyücülük çok tanrıcı antik uygarlıkların, ortak özelliğidir. Roma’da yönetime gelen yetkililer devlet işlerine başlamadan önce, tanrıların onay verip vermediğini öğrenmek için ilgili kâhinlere danışırdı. Kuruluşunda Romulus ve Remus Roma’yı hangi tepe üzerinde kuracaklarına dair karar vermek için, iki ayrı tepenin üstünde kâhinlerle kuşları gözlemlerler. Romulus 12, Remus ise yalnızca 6 akbaba görür. Bunun üzerine Romulus’un bulunduğu tepenin (Palatinus) en iyisi olduğuna karar verirler. İlk olarak bu tepeye yerleşirler. Bu olay gelenekleşir, İmparatorlar alacakları önemli bir kararın tanrılar tarafından onaylandığını öğrenmek için kâhinlere sormaya devam ederler. Kuşları gözlemlemeye uçuşlarına, ötüşlerine ve sayılarına bakarak kehanette bulunmaya AUGURIUM denir. Zamanla bunlar öylesine önem kazanır ki, bu fala bakmadan Roma’da hiçbir ciddi adım atılmaz, savaşlar, toplantılar yapılmaz olur. Bu ritüeller zamanla Romalıların dini olur.

Kâhin, Augurum işlevi için sırtı dönük, başı örtülü olarak bir taşın üstünde oturur, sağ elinde asasını (Lituus) tutarak bir dua okur ve gökyüzünde bir boşluğu işaret ederdi. Güneye doğru olan kısım sağ “iyi”, kuzeye doğru olan sol kısım ise “kötü” idi. Gözlerini uzak bir noktada sabitler, asayı sol eline aldığında, görmeyi umduğu işaretleri açıklamaya başlardı. Kuşlar ne kadar soylu olursa o kadar iyiydi. Kartallar kuşlar içinde en iyisiydi. Özellikle her savaş öncesi bir ritüel içerisinde meteorlar, hava olayları, yıldırım ve şimşekler de incelenerek yorumlanırdı.

Bu kehanet ritüeli hala ABD’de Başkanlık yemin töreninde kuşlar yerine yıldızlara bakarak devam etmektedir. Barack Obama’nın ilk göreve başlama töreni (Ocak 2009) son derece uğursuz bir ana rastlar. Yemin töreni sırasında Ay boşluktaydı, Ay bir sonraki burca girmemiş burçlar arasındaydı. Ay boşluktayken yapılan bir işten hayır gelmezdi. Obama yeminindeki sözleri bilinçli bir şekilde hatalı okudu. Ve sonra Oval Ofiste tekrardan yemin etmesi gerekti. Bunu yaparken Ay artık boşlukta değildi.

İtalyanca Auguri iyi dilekler demektir. Auguri ile Grekçe Ğurli ve Türkçe Uğur keliemlerinin benzerlikleri çok ilginçtir.