Bu makaleyi dinlemek için tıklayınız.

DÖNME DOLAPLI 9 EYLÜL

Hastane hikayeleri üzerinden siyaset yapan iktidarın güzideleri duysun istedim. Sadece onlar mı, tabiki bu günlerde tüm gücümüzle desteğimizi verdiğimiz iktidar adayları da duysun isterim.

Çok sevdiğim canım, canımdan bir parça olan sevgili Serap, yaptırdığı bir mamografi sonucu göğsünde bir kitle olduğu saptanıyor. Serap annesini de kötü huylu bir lezyon nedeniyle kaybetmiş olduğu için içten içe bir tedirginlik yaşıyor. Kuşadası Devlet hastanesi doktorlarına koşuyor. MR çekimleri yapılıyor, doktor kontrolü sonucu 6 ay sonra tekrar gelmesi söyleniyor.

Kurt düşmüş içine, o lezyon orada dururken 6 ay beklemek mümkün mü? Araştırmalar başlıyor, Üniversitesi hastanelerinde hocalardan randevu almak zaten çok zor, ne yapalım ücretli muayene için randevu almaya çalışıyoruz. Haftada bir gün belli bir saatte telefonla randevunu aldın aldın, alamadın mı bekle bir hafta daha. İnternet üzerinden onlayn randevuda var, tabi alabilirsen. Hani hep övünürler ya hastanelerde kuyruk yok diye, işte sebebi kuyruklar evlerinde telofon başında bekleyerek görüntü kirliliği yapmıyor.

Zar zor 9 Eylül Üniversitesi hocalarından birisinden ücretli randevu almayı başarıyoruz. Bir hafta geçiyor, ertesi gün randevuda olacağız, telefonla aranıyoruz, bizim randevu saatinde hocanın ameliyatı olduğu, randevumuzu bir hafta daha erteleyeceklerini bildiriyorlar. Çaresiz bekleyeceğiz bir hafta daha, geçtimi olmayan kuyrukta 15 günümüz daha, ama hastanelerde kuyruk yok, öylemi?

Nihayet randevu günümüz gelir, Kuşadasından İzmir Balçovaya seyahat başlar. Hastanede bir müddet hocanın kapısında beklemenin ardından nihayet sıramız gelir. Artık hocayla görüşüp muayene olacağız ama ne gezer, Devlet hastanesinde yaptırdığımız tetkikler kabul edilmiyor. Yeniden Mamografi, Ultrason derken, git gel Balçova 9 Eylül Üniversitesi 6 saat bize komşu kapısı oldu. Tabi muayeneden tutunda, Mamografi, Ultrason hepsi ücretli, döner sermaye olmuş. İyide kardeşim bu kurum devletin bir kurumu değilmi, neden benim sosyal güvencemden karşılanmıyor? Üniversite hastaneleri daha iyi eğitim ve keşif için hastaları havada kapaması gerekmiyormu? Kamu görevi yapıyorsanız Devletten de ödenek alıyorsanız benden neden ücret alıyorsunuz? Yok Devletin Üniversitesi değilseniz almayın vergilerimizle meydana gelen o ödenekleri, yazın kapıya da özel Üniversite diye, bizde sizden uzak duralım.

Beklemeler sırasıyla devam ediyor, ve nihayet Ultrasyon ve Mamografi sonuçlarıyla hocanın huzuruna kabul görüyoruz lakin huzurlumuyuz, işte mesele orada. Hoca tetkikleri inceliyooooor ve biyopsiye karar verip, biyopsi için gün almamızı söylüyor.

Koştur koştur sıramızı bekliyor, biyopsi için gün veren zatı muhtereme ulaşıyoruz. Zor hal 15 gün sonrası için biyopsi günü veriliyor ve elimize bir kağıt tutuşturulup, gelirken medikalciden bunuda alıp geleceksiniz tembihi ekleniyor.

Hastane çıkışında karşıda bulunan bir medikalciye giriyor ve sipariş kağıdını gösteriyoruz. Medikalci biyopsi için gerekli olan parça alma aletini getiriyor. Fiyatı 350 TL ve Sigortamız bunu karşılamıyormuş. Biyopsiye 15 gün daha var boşuna taşımayalım 15 gün sonra gelince alırız diyerek süreci beklemek için Kuşadasına evimize dönüyoruz.

Sayılı gün çabuk geçer derler ya biyopsi günüde gelip çatıyor. Yol uzun Kuşadasından İzmir Balçova, sabah erken saatlerde yolculuk başlıyor. Yaklaşık iki saatlik bir yolculuk sonucu hastaneye ulaşıyoruz. Önce Medikalciden biyopsi aletini satın almak gerek, Medikalciye sipariş kağıdını uzatıyoruz, aynı aleti getirip bu sefer fiyatına 420 TL istiyor. Yuh dememek için kendimizi zor tutuyoruz ama sormadan da duramıyoruz; kardeşim 15 gün önce bu alet burada 350 TL idi, şimdi neden bu fiyat farkı var? Cevap bildik cevap, dolarla alıyoruz. Ulan p… bu elindeki mal birkere yerli hadi Avrupa diyelim, hadi dolar arttı diyelim, dolar’a kaç kuruş zam geldi? Dolar kuruna göre ayarlasan geleceği zam taş patlasa10, 15 TL olur. Madem dolarla alıyorsun, dolar üzerinden sat da aklımızla dalga geçme, tefeci etmişler esnafı çivi kopmuş, insanlar çıldırıyor. Devlet milletini soyuyor, soydurtuyor kimsenin sesi çıkmıyor.

Aletin parasını öpüle öpüle ödeyip aleti alıp, biyopsi için sıramızı bekliyoruz. Neticede Serap hanımın göğsünden birkaç parça alınıyor. Görevliye soruyoruz;

Sonuç ne zaman çıkar? Görevli gayet rahat bir şekilde, vezneye 300 TL yatırmanız halinde 15 gün sonra neticeyi öncelikli olarak alabilirsiniz, eğer ücret ödemezseniz 30 gün sonra e Devlet üzerinden bakabilirsiniz.

Kulaklarımıza inanamıyor, tekrar soruyoruz, cevap aynı.

Hesaplarımıza göre Serap hanımın sonuçları seçimlerden sonraya kalıyor. Artık tedaviyi falanda unuttuk, tek dileğimiz var:

ÖLMEDEN BU DÜZENİN YIKILMASI, O BİLİM İÇİN İNSAN İÇİN UĞRAŞ VEREN ÜNİVERSİTELERİMİZE YENİDEN KAVUŞMAK.

Ekrem Örsoğlu