Bu makaleyi dinlemek için tıklayınız.

 

İkinci Yüzyılda Yeni Bir Yüz; Güldem Atabay

Artık ikinci yüzyıldayız. Değişim ve yenilenme tüm hızıyla devam ediyor. 21 yıl süren AKP iktidarı bitmek üzere. Eğitimden sağlığa, hukuktan güvenliğe kadar sıkıntıya giren devlet kurumları, ötekileştirilen insanlar ve bozulan ekonomik düzen artık değişimi zorunlu hale getirdi.

14 Mayıs sonrası gerçekleşecek olan iktidar değişimi ile bozulan ekonomi ve devletim tüm kurumlarında düzelme görülecek ve kısa sürede halk yeniden nefes almaya başlayacaktır.

İşte bu değişim ve yenilenmenin öncülerinden olabilecek, iyi eğitimli, kendini geliştirmiş kişilerden birisi de CHP İzmir 1. Bölge Milletvekili Adayı Güldem Atabay’dır. Güldem Atabay, Para Analiz, Artı Gerçek, Politik Yol sitelerinde ekonomi yazarı olan Atabay, kendini sürekli geliştiren bir kişi olarak global değişime ayak uydurabilecek bir yapıya sahiptir.

İşte seçim süreci sona ermekteyken CHP İzmir 1. Bölge Milletvekili Aday Güldem Atabay ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

H.A: “Öncelikle sizi tanımak isteriz?”

G.A: “Üç nesildir İzmirli bir ailenin kızı olarak 1972 İzmir Konak doğumluyum. İzmir Amerikan Lisesi’ni bitirdikten sonra Orta Doğu Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun oldum. Üzerine Hacettepe Üniversitesi’nde İktisat Bölümünde Yüksek Lisans yaptım.

1995’te Ankara’da çalışmaya başladım ve 1997’de İstanbul’a yerleştim. Çeşitli finans kurumlarının araştırma bölümlerinde Ekonomist, Yönetici ve Stratejist olarak çalıştım. İstanbul’da en son UniCredit Menkul Değerler’in Türkiye Başekonomisti olarak görev aldım. 2013 yılında yeniden İzmir’e taşındım. Bir yandan çiftçilik yapmaya başladım, bir yandan da yine İstanbul merkezli şirketlerin Araştırma Bölümlerinde çalıştım. İzmir Ekonomi Üniversitesinde iki yıl kadar Öğretim Görevlisi olarak ekonomi ile ilgili çeşitli dersler verdim.

Para Analiz, Politik Yol ve Artı Gerçek’te köşe yazarlığı yapıyorum.  İstanbul’da iki şirketin Yönetim Kurulu üyesiyim. Mesele Ekonomi’de düzenli program yapıyorum. HalkTv, KRT gibi televizyonlarda zaman zaman ekonomi konusunda yorum yapmak üzere konuk oluyorum.”

H.A: “Neden Milletvekili adayı oldunuz?”

G.A: “Uzun süredir Türkiye ekonomisi iyi yönetilmiyor. 2018’de Başkanlık sistemine geçişle başlayan ekonomik krizli yıllar AKP’nin Yeni Ekonomi Modeli denen deneyi ile Türkiye ekonomisini iyice kötü bir sarmala soktu. Yüksek enflasyon ülkede benzeri görülmemiş bir açlık krizi yaratırken yoksulluğun da patlama yapmasına neden oldu. Bu sürede AKP iktidara geldiğinden bu yana geçen 21 yılda yandaş iş insanlarından oluşan saadet zincirini besleyen AKP ve Erdoğan yönetimi son iki senedir de büyük bir servet transferi yaparak orta sınıfın çöküşüne neden oldu. AKP ekonomisinde çocukların yetersiz beslenmeleri nedeniyle gelecekleri karardı, ülkemizin geleceği karardı.

Erdoğan’ın yanlış ve kötü niyetli ekonomi politikaları hukuk sisteminin de çökertilmesiyle güzel ülkemizi yaşanmaz, keyif alınamaz, gelecekten umut beslenemez hale getirdi.

Bu süreçte sürekli yazı yazan, konuşan, politikaları eleştiren bir ekonomist olarak çeşitli kereler hakkımda soruşturmalar açıldı. Doğruyu istikrarlı şekilde söylemek sürekli yalan söyleyen iktidar karşısında muhalefet sayıldı.  “Mandacı ekonomistler” diyerek benim gibi doğruları söyleyen ekonomistlere hakaret eden bir Cumhurbaşkanı ve onun partisi tarafından yönetilmek istemiyorum.

Türkiye ekonomisi de, sosyal düzeni de, laik ve demokratik Cumhuriyet değerleri de mevcut iktidarın devamı halinde daha büyük bir çöküş ve Cumhuriyet’in temellerinden kopma aşamasına kadar geldi.

Biz kadınlar ve kız çocukları için ayrıca daha büyük değeri olan Cumhuriyet karakterli Türkiye’yi, ikinci yüzyılımızda yeniden rayına oturtacak ekipte payım olmasını amaçlayarak Cumhuriyet Halk Partisi’nden İzmir 1. Bölge Milletvekili adayı oldum. AKP iktidarının gitmesi, mevcut düzenin değişmesi için çokça neden sıralayabilirim. Ama 14 Mayıs’ta sandıkta yaşayacakları yenilgide inşamızı yaşattıkları ekonomik buhranın payı büyük. Benim hem eğitimim hem de tecrübem bu kötü gidişatı tersine çevirmek için bir görev almaya uygun.

Ekonomistim ve iki tane de diplomam var. 30 senelik iş deneyimim var. Vatanseverim, kadınım ve bir kız çocuk annesiyim. Çocuğum ve çocuklarımız için ikinci yüzyılı yeniden kuracak, bu gerici düzeni son erdirecek ekipte görev alırsam benim de katkım olacağını biliyorum,işte tüm bunları gerçekleştirmek için aday oldum.”

H.A: “CHP’de Milletvekili Adayı olmak sizin için ne ifade ediyor?”

G.A: “CHP bu ülkenin kurucu partisi, burada olmak benim için çok önemli. Ben bu görevin çok yüce bir görev olduğunu düşünüyorum. Ben halktan aldıklarımı halka geri vererek borcumu ödemek ve topluma karşı olan vicdani sorumluluğumu yerine getirmek istiyorum.

Mesleğim gereği daha önce bir partiye kayıtlı olmadım. Ancak İzmirli bir ailenin eğitimine önem vererek ayaklarının üzerinde güçlü durması için yetiştirdiği bir kadın olarak geniş ailemde herkes CHP’lidir. Siyaset yapmaya karar verdiğimde gideceğim yer evim olarak gördüğüm CHP’den başkası olmazdı.

Büyük ideallerini hayata geçirmeyi kısa zamanda başaran, dünya devlerini püskürten ve devrimleri ile bugünkü Türkiye’nin temellerini yıkılmaz şekilde atan Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu parti olması elbette ayrı bir değer taşıyor benim için.

Cumhurbaşkanı adayımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP’nin başına geldiği yıldan bugüne kadar olan çalışmalarını, CHP’de olumlu yönde yarattığı değişim ve ilerlemeyi beğeniyorum. Destekliyorum. Kendimi bugünün CHP’si içinde doğal bir şekilde yer alabilir görüyorum.

AKP Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın düşmanlaştırışı, yüksek perdeden bağıran, hakaret eden politika yapma biçime karşı Sn Kılıçdaroğlu’nun oluşturduğu demir kadar sert ancak nazik, birleştirici üslubu çok değerli buluyorum. Bu şekil politika yapmanın iktidara gelmesi gereğine gönülden inanıyorum.”

H.A: “Seçildiğiniz takdirde neleri değiştirmeyi düşünüyorsunuz?”

G.A: “Benim mesleğim ekonomistlik. Çalışacağım alan da bu konuda olacak. Ancak hedefim Sayın Kılıçdaroğlu’nun sözünü verdiği şekilde AKP düzeninin hepimizden çaldığı 418 milyar dolar rakamıyla temsil edilen yolsuzlukların peşine Meclis’te kurulacak Yolsuzluk Komisyonu’nda görev alarak düşmek. Bizden çalınanı, çocuklarımızın geleceğinden çalınanı kuruşu kuruşuna ortaya çıkarmak, görevini bağımsız yapacağına iktidar değiştikten sonra inanacağım yargıya teslim etmek. Söz konusu araştırma komisyonunun 21 yılda çalınanı ortaya çıkarması yıllar sürecek. Ben de bu işin hakkının verilmesinde katlı sağlayacağım Milletvekili olarak seçilirsem.”

H.A: “Seçilirseniz kadınlarla ilgili neler yapmayı düşünüyorsunuz?”

G.A: “Öncelikle eğitim olanağı bulan, çalışkan bir kadının bu dünyada istediği her şey olabileceğini Türkiye’deki tüm kız çocuklarının anlaması için Meclis’te önemli bir görev almak çok değerli benim için.

Erkek egemen bir dünyada zaten yaşıyoruz. AKP uzun süredir kadını eve tıkarak sadece çocuk doğurmakla hayatını sınırlı tutma çabası içinde. Erdoğan’ın bu seçim için yaptığı Hüdapar/Hizbullah ortaklığı beni korkutmuyor, öfkelendiriyor.  Yeniden Refah Partisi ortaklığı ve söylemleri de benzer şekilde kızdırıyor.

Kız çocuklarını Siyasal İslam’ın pençesinden kurtaracağımız seçim olacak bu. İstanbul Sözleşmesi’nin ilk adım olarak imzalanması ile başlayacak yeni ve Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışır döngüde, İstanbul Sözleşmesi’nin sadece imzalanmasının yetmeyeceği ortada. Tüm ülkenin en ücra köşelerinde kadınlar güvende ve özgür hissedene kadar takipçisi olacağım CHP’deki tümü aydın kadın ve erkek diğer Milletvekilleri ile de beraber.

Üyesi olduğum CHP içinde de kadının hak ettiği eşit temsili almasına, CHP Örgütlerinde var olan eşit temsiliyetin Meclis çatısı altına da yansıması için çalışacağım.

Ama en çok kız çocuklarının geleceklerinde eğitimli, kendilerine güvenli, özgür ve bağımsız bireyler olabilmeleri için bugünü değiştiren adımlar atacağım.”

H.A: “Bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz, umarım çıktığınız yolda başarılı olursunuz. Sizin gibi donanımlı ve değişime ayak uydurabilecek kişilere ülkemizin ihtiyacı var. Yolunuz açık olsun.”

G.A: “Biz teşekkür ederiz.”

Söyleşi: Hüseyin ASAR