Bu makaleyi dinlemek için tıklayınız.
22
Şubat

İzmir Büyükşehir Belediyesi Adıyaman’ın köylerine her gün sıcak yemek

İzmir Büyükşehir Belediyesi, deprem felaketi nedeniyle ekmek üretiminin durduğu Adıyaman’ın merkez ve dağ köylerine her gün 7 araçla sıcak yemek, erzak ve çeşitli ihtiyaç malzemelerini ulaştırıyor. Artık paranın dahi geçmediği bir bölgede yardımların hayati önem taşıdığını ifade eden İzmir Büyükşehir Belediyesi Adıyaman Afet Koordinatörü Ekrem Tükenmez, “Eksik bırakmadan bütün köylere ulaşacağız” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 6 Şubat depreminin ağır yıkımlara neden olduğu Adıyaman’ın köylerini yalnız bırakmadı. Adıyaman merkezde kurulan İzmir Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Birimi, merkezdeki yardımların yanı sıra yıkım yaşanan dağ köylerine sıcak yemek, erzak, hijyen paketi, yem ve veteriner hizmeti götürdü.

7 araçla köylere 3 çeşit yemek servisi
Adıyaman Yenimahalle’deki koordinasyon biriminde kurulan aşevi, lokanta, market, fırın dahil hemen hemen hiçbir işletmenin açık bulunmadığı kentte, her gün 3 bin 500 depremzedeye öğlen ve akşam sıcak yemek sunuyor. Hazırlanan yemekler bir yandan çadır kentlerdeki depremzedelere dağıtılırken, 7 aşevi aracı ise her gün 3 çeşit yemeği köylere ulaştırmak üzere servis yapıyor.

Umut Hareketi’nin yardımları Adıyaman’ın dağ köylerinde
Sıcak yemeğin yanı sıra Türkiye’nin her yerinden Umut Hareketi ile yapılan bağışlar ve İzmir’deki gönüllülerin ulaştırdığı yardımlar kapsamında Adıyaman’ın köylerine 2 bin 725 gıda ve hijyen paketi, battaniye, uyku tulumu, mobil jeneratör, ısıtıcı, kışlık kıyafet, çadır ve yatak gönderildi. İçme suyu sorunu yaşayan yerlere ise 1 tır içme suyu desteği sağlandı.

“Paranın geçmediği bir dönemdeyiz”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Egeşehir Yapı Planlama A.Ş. Genel Müdürü ve Adıyaman Afet Koordinasyon Birimi Koordinatörü Ekrem Tükenmez, “Depremden sonra gördüğümüz temel bir şey var; paranın harcanabileceği hiçbir nokta yok. Paranın geçmediği bir dönemdeyiz buralarda. Bu nedenle insanlar paraları olsa da hiçbir şey alamayacak durumdalar. Dolayısıyla bu insanlarımızın ihtiyaçlarının giderilmesi bizim önceliğimiz. Bunlardan en önemlileri gıda ve barınmadır. Biz bir yandan barınma sorununu çözmek için çalışırken bir yandan da yemeğin sürekliliğini sağlamaya çalışıyoruz. Elimizdeki 7 mobil araçla, aşevimizden aldığımız sıcak yemeği köylerde dağıtıyoruz. Yemeğin yanı sıra gıda ve hijyen paketi ulaştırıyoruz” diye konuştu.

“Eksik bırakmadan bütün köylere ulaşacağız”
Ekrem Tükenmez, “Adıyaman’ın merkez köylerinin tamamına ulaşmış durumdayız. Ama ihtiyaçlar artıyor. Yardımlarımızı artırarak ulaştırmaya devam edeceğiz. Biz Adıyaman’ın merkezindeki köylere ulaşırken diğer çevre ilçelerdeki ulaşılamayan köylere de yardımlarımızın gitmesi için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Depremzede sağlığı ve veteriner desteği
Erzak ve yemek desteğinin yanı sıra kırsalda hayvancılığın sürdürülmesi için de desteklerin devam ettiğini ifade eden Ekrem Tükenmez, “Depremzedelerimizin sağlığı konusunda Adıyaman Tabip Odası’yla işbirliği içindeyiz. Köylerden aldığımız verileri onlara ulaştırıyoruz. Köylerimizde ayrıca veteriner hekimlerimizle bir durum tespiti yapmaya çalışıyoruz. Köylerimizi teker teker dolaşıyoruz. Onların ihtiyaçlarına göre yem ve hayvan sağlığı konusunda da destekleri ulaştırmaya çalışıyoruz” dedi.

“İlk İzmir Büyükşehir Belediyesi geldi”
Adıyaman Ahmethoca Köyü’nden depremzede Mehmet Çoktaşer ise “Gece saat 4’te çok şiddetli bir deprem oldu. 40 haneli köyümüzde 20 vefat var. Bize gıda malzemesi olarak ilk olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden geldiler, başka bir yerden gelmediler. Herkesten Allah razı olsun. Adıyaman’da mutfak kurmuşlar, iki öğün yemek geliyor. Biz arkadaşlardan çok memnunuz. Bize çok iyi davranıyorlar. İstediğimiz her konuda yardımcı oluyorlar” diye konuştu.

Serap Güney Haberi/İzmir