Bu makaleyi dinlemek için tıklayınız.

Süleyman Toyran; Birlikte Başardık, Yine Başaracağız

Süleyman Toyran Söke doğumlu. İlk, orta ve lise öğrenimini Söke’de tamamladı. 1981 yılında Bursa İktisat Fakültesini bitirdi. Uzun yıllar gıda toptancılığı işi ile uğraştı. İki çocuk babası olan Toyran, 1995 yılında meclis üyesi olarak girdiği Söke Ticaret Odası’nda 1999-2013 yılları arasında Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde bulundu. Söke’deki çeşitli dernek ve sivil toplum kuruluşlarında kurucu ve yönetim kurulu üyesi olarakz görev yaptı.

Cumhuriyet Halk Partisi listesinden başkanlık seçimini kazanarak 2014 ile 2019 yılları arasında Söke Belediye Başkanı olarak görev yaptı. 2019 seçimlerinde CHP tarafından aday gösterilmeyince 2018 yılının son günlerinde partisinden istifa etti. Demokrat Parti’den Söke Belediye Başkan Adayı olarak seçimlere girip oyların %14’ünü alarak üçüncü sırada kaldı.

Süleyman Toyran 2019 seçimlerinden sonra uzun süre siyasetten uzak kaldı. Siyasete giriş var çıkış yok kuralı gereği ve halkın kendisine karşı teveccühü nedeniyle 2024 seçimleri yaklaştıkça yeniden adaylığı Söke gündemine geldi. Ancak bu sefer aday adaylığı ne CHP’den, ne de Demokrat Parti’den, bu sefer Ak Parti’den aday olacağı kentte yüksek sesle konuşuluyor.

Süleyman Toyran, naif kişiliği, gerek iş yaşamında ve gerekse siyasetteki tecrübesi ile belediye başkanlığı makamına yakıştırılan birisi olarak seçimlere Ak Parti adayı olarak girmesi halinde fark yaratabilecek biri olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle Belediye Başkanlığı döneminde doğru işler yapması yeniden seçilme şansını artırıyor. Kendisine neden tekrar başkan olmak istediğini sorduğumuzda:

“Geçen dönemde doğru işler yaptık ki, çok sayıda kişi bizi tekrar bu görevde görmek istediğini bize iletti. 2014 yılında ilk defa Büyükşehir Belediye sınırları içine alınan Söke Belediye Başkanı olarak zor şartlar altında çok önemli işleri başardık. Alan olarak çok geniş bir coğrafyaya yayılan ilçenin en uzak noktalarına bile eşit hizmet götürmek için çalıştık. Kemalpaşa Mahallesi için başlattığımız çalışmaları yeni dönemde tamamlayıp ilçemize kazandırmak istiyoruz.”

“Bizim dönemimizde çok sayıda park alanı yaptık, Uzbek Konağı başta olmak üzere restorasyon çalışmalarını yürüttük, uzun yıllardır çözülemeyen dere ıslahı projesini sonlandırdık, yeni mesire alanı, otopark ve spor alanları projelerini sürdürdük. Bunlara ilave olarak Bağarası, Atburgazı ve Atatürk mahallelerine yakışır şekilde kapalı pazar yerleri oluşturduk.”

Süleyman Toyran ayrıca Söke’nin tarım, ticaret, hayvancılık, enerji, öğrenci ve kültür kenti olması için çalıştıklarını, bundan sonra göreve gelirse daha büyük bir istekle çalışacaklarını, ADÜ ile işbirliği içinde uyumlu çalışmalar yaparak kente değer katacaklarını, Söke’nin ihtiyacı doğrultusunda ilgili tüm kişi, kurum ve kuruluşlarla sıkı işbirliği yapacaklarını, yapılacak yeni çalışmalarla ilçeden transit geçenleri cazibe merkezleri oluşturarak ilçeye çekip ticari kapasiteyi artıracaklarını, etrafındaki turizm merkezlerinin lojistik merkezi olmayı hedeflediklerini, böylece kısa sürede Söke’nin gelişip büyütmek için gayret edeceğini söyledi.

Görünen o ki, Süleyman Toyran kendi döneminde tamamlama fırsatı olmadığı projelere devam etmek için bu göreve yeniden gelmek ve Sökeye hizmet etmek istiyor. Çevresiyle ilişkilerinin iyi olması, dönemi ile ilgili şaibeli işlemlerin bulunmaması ve son dönemde belediyenin iyi yönetilememesi seçimi kazanma şansını artırıyor. Eğer Ak Parti Söke’de seçim almak istiyorsa en doğru aday Süleyman Toyran olarak gözüküyor. Kendisine başarılar dileriz.

“Büyük olma yolundaki ilk adım, dürüst olmaktır.” (Samuel Johnson)

HÜSEYİN ASAR