Bu makaleyi dinlemek için tıklayınız.
18
Nisan

Başkan Soyer: “Köy Enstitülerinin ruhunu, açacağımız tarım okulu ile Anadolu’ya yayacağız”

İzmir Büyükşehir Belediyesi Köy Enstitülerinin açılışının 83’üncü yıl dönümünde panel düzenledi. Panelin ardından Köy Enstitülerinin mimarı Hasan Ali Yücel’in heykelini açan Başkan Soyer, “Köy Enstitüleri felsefesinden ilham alarak bir tarım okulu kuruyoruz. Köy Enstitülerinin ruhunu, Bademler Köyü’nden Anadolu’ya yayabilmek için ilk adımı atıyoruz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin aydınlanmasının en büyük atılımı Köy Enstitülerinin açılışının 83’üncü yıl dönümünde, “Bozkırdaki Kıvılcım -Köy Enstitüleri ve Hasan Ali Yücel” başlıklı panel düzenledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Arşivi, Müzeler ve Kütüphaneler Şube Müdürlüğü tarafından, Milli Kütüphane’de düzenlenen panele İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Barış Karcı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Milli Bayramlar Komitesi Başkanı Av. Ulvi Puğ, akademisyenler, Köy Enstitüleri mezunları ve eğitimcileri ile çok sayıda yurttaş katıldı

Köy Enstitüleri çok partili siyasi hayata kurban edildi
Panelde, Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden Prof. Dr. Hakkı Uyar, Köy Enstitülerinin açılışı, dönemin konjonktürü ve kapatılma süreciyle ilgili bilgi verdi. Prof. Dr. Hakkı Uyar, Köy Enstitülerinin mimarı dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’in süreçteki rolünü anlatarak, “Köy Enstitüleri, Türkiye’nin bir kurtarıcıya ihtiyaç duymadan kendi kurtuluşunu sağlayan kurumlardı. Maalesef çok partili siyasi hayata kurban edildi” dedi.

“Kapatılması en büyük talihsizliklerinden birisi”
Panelin ardından Başkan Tunç Soyer,  Milli Kütüphane Vakfı binasının önünde İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Şube Müdürlüğü Plastik Sanatlar Şefliği heykeltıraşlarından Yücel Tonguç Sercan tarafından tasarlanan Hasan Ali Yücel heykelinin açılışını yaptı. Açılışta konuşan Başkan Soyer, “Köy Enstitüleri, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Anadolu’nun aydınlanması için son derece önemli bir adımdı. Bize ‘neden heykel yapıyorsunuz’ diye kimi zaman eleştiri geliyor. Öyle bir hız çağında yaşıyoruz ki, bu hız çağı bize köklerimizi, geçmişimizi unutturuyor maalesef. Anadolu’nun aydınlanma hareketi olan Köy Enstitüleri’nin kapatılması belki de bu toprakların en büyük talihsizliklerinden birisi” diye konuştu.

“Köy Enstitüsü ruhuyla tarım okulu açıyoruz”
İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bu mirası yaşatmak için ellerinden geleni yapacaklarını kaydeden Başkan Soyer, şunları söyledi: “Bademler Köyü’nde tamamen Köy Enstitülerinin felsefesinden ilham alarak bir tarım okulu açıyoruz. Onun uygulama örneklerini hayata geçirerek tekrar Köy Enstitülerinin ruhunu, Anadolu’ya verdiği ışığı, Bademler Köyü’nden İzmir’e, Anadolu’ya yayabilmek için ilk adımı atıyoruz. 350 öğrencimizin eğitim göreceği okulumuz tamamen Köy Enstitülerinin ruhuyla hazırlanmış müfredata sahip. Biz bu mirasın üzerinden bambaşka bir gelecek inşa etmeye muktediriz.”