BURHANIYE SOKAKLARI ÇINLADI
ZEYTİNİME DOKUNMA
Kamuda Zeytin yasası olarak bilinen 83 yıldır zeytin ağacını koruyan yasa, mevcut iktidar tarafından değiştirilmek iştenmiş ve bu istekleri hiç bitmemiştir.
Yasa değişikliğiyle zeytin arazileri maden ocaklarına ve imara açılarak, rant çetelerine teslim edilmek istenmektedir.
Balıkesir/Burhaniyede bir araya gelen, siyasi parti ve STK protestolarıyla, basın açıklaması yapmışlardır.
Basın açıklamasının tamamı ve Günerkenayvalık kamerasından görüntüleri haberimizle yayınlıyoruz…
Günerkenayvalık/Özel Haber Ayvalık
BASIN AÇIKLAMASI
83 yıldır ölmez ağacı koruyan Zeytin Yasası 10. kez değiştirilmek isteniyor.
Çünkü sermaye böyle istiyor.
Çünkü kapitalizm doymak bilmeyen kar iştahıyla, maliyeti azaltıcı en önemli girdinin doğa olduğunu biliyor.
Çünkü iktidar sermaye ne isterse vermekten geri durmuyor!
Kendilerinin de bildiği gibi 9 kez denediler, olmadı. Bu sefer de olmayacak.
Ölmez ağaç yaşamaya devam edecek!
Yasa değişikliği ile maruz bırakılacağımız durum; toplumsal barışı bozan, kadim mirasımızı, geçimlik ve şifa kaynağımızı yok etmek isteyen, habitatı onarılmaz biçimde yıkıma uğratan vahşi bir madenciliğe yol vermektir. Önce istihdam ve enerji masallarıyla uyutulacağız; uyurken ölmez ağacımızın, geçimlik nafakamızın, topraklarımızın çoktan yok olup gittiği yoksullaşmış bir yaşama uyanacağız. Şanslıysak bulduğumuz köle işliklerimizde, yoksulluk içinde ölüme sürükleneceğiz.
Yürürlükteki yasa ile zeytin, kültürel ve ekonomik bir değer olarak güvence altına alınmış, serpilip gelişmesi ve yüksek verimlilikle ürün vermesi için tüm tehditlerden korunmaya çalışılmıştır. Zeytincilik yapılan alanların 3 km çevresinde toz üreten, zeytinlerin gelişimini engelleyecek hiçbir faaliyete izin verilmez. Yani 1939 yılından beri geçerli olan yasa ile bırakın zeytinliklerin sökülüp madene açılmasını zeytinlik bulunan bir alanın etrafında bile madencilik yapılamaz. Yeni yasa önerisi ile zeytini koruyan bu zırh kaldırılmak isteniyor. Yasa değişikliğinin kabulü halinde zeytin ağacını taşıyarak habitatı taşıyacağını zanneden cehaletin bedeli, yerinden yurdundan koparılıp göçmen hale gelen yurttaşlar olacaktır.
Hukuki süreç işlerken tıpkı Kolin İnşaat’ın termik santral yapmak üzere bir gecede 6 bin zeytin ağacını keserek geri döndürülmez doğa yıkımı yarattığını unutmadık. Açgözlü, yeni fırsatçıların aynı yıkıma yol açmaktan çekinmeyeceklerini biliyoruz. Bu nedenle önerilen yasa teklifi derhal geri çekilmelidir çünkü bırakın ağacı, ağacımızın tek bir dalını bile kaybetmeye tahammülümüz yok!
Davaysa dava, dilekçeyse dilekçe, nöbetse nöbet!
Ölmez ağaç zeytin için, ormanlarımız için inatla mücadele edeceğiz.
Siz geri adım atmadıkça bizleri sokakta, mitingde, mecliste, genel müdürlüklerinizin önünde, hayatın her alanında, gerekirse rüyalarınızda görmeye hazırlıklı olun.
Zeytin hayattır, hayatımıza dokunmayın!