Bu makaleyi dinlemek için tıklayınız.

Biraz İnsana Saygı

Prof. Dr. Yaşar Kemal Yıldız Yazdı

Aslında güzel bir ülkenin güzel insanları iken ne oldu bize, insanın insana sevgisi saygısı kalmadı. Ne çabuk ögrendik menfaat için insanı aldatmayı, yalan ile ucuz para kazanmayı neden bu kadar basit öğrendik kötülüğü, sizce neden?

Bu ülkede her mesleğin üniversitesi var, bazı meslekler var ki paran varsa o işleri yaparsın sadece basit gereklilikleri yerine getir. Bunlardan bazıları müteahhitlik, Özel okul ve kreş işletmeleri, bu işi hakkıyla bilenleri emirlerinde köle gibi ücretlere çalıştırarak, rantlarına rant katıyorlar. Hem milleti kandırıyorlar hem köle ticareti devam ediyor. Bunlar için tek koşul biraz kurnazlık ve diplomasızlık. Bunlarda yetmez ülkede jeoloji mühendisliği bölümü var, buranın mezunlarıda genelde niteliksiz görülür. Ya ucuza çalıştırılırlar ya da farklı yerlerde görev yaparlar. Zemin etüdü olmadan, yetersiz kişiler tarafından tarım arazilerine ruhsat verirler, birazda iş yüklenici yüzde yirmibeşine denk gelen, kaba inşaat dediğimiz yerden demir eksiltir, çimonto eksiltir ve deniz kumu kullanır. Hazır canlı mezar evleri süsler yüksek rant karşılığı satarlar. İnsana sayğı neden yok bu insanlıkta.

Bu kadar densizlikler yetmez gibi, sen benim şoförümsün, seni milletvekili yapıyorum. Bunu başka bir ülkede göremezsin. Ne bilime ne insana saygı yok maalesef yok, falan lise çıkışlı isen ulaşamayacağın makam yok. Gülermisin aglarmısın , bu kadar rezil siyasallaşmanın olacağı kabile devletleri bile düşünemiyorum. Vah ülkem vah ne haldesin. Dünya bilgisayar çağında bilimde sonsuz şekilde ilerlerken biz, aklı evveller sayesinde yerimizde saymıyoruz, dibe batıyoruz. Elbette bu densizlikler yüzünden insana saygı ve sevgide olmuyor.

Sonuç olarak, daha müreffeh ve daha yaşanabilir bir Türkiye için, kaliteli eğitime yatırım yaparak, insanın insana saygı duyacağı yaşanabilir ülke için hareket etmek zorundayız. Aksi takdirde durumumuz hiç iyi görünmemektedir. Saygılarımla

Prof. Dr. Yaşar Kemal Yıldız