Bu makaleyi dinlemek için tıklayınız.

Saatçi ve Bayırlı Sınıfta Kaldı

HÜSEYİN ASAR 
Siyasiler öyle şeyler yapıyor ki, bize yazacak bolca malzeme çıkıyor. Seçimlere az bir zaman kaldı. Bu süreçte çoğu siyasetçi bayır aşağı freni patlamış kamyon gibi yuvarlanıyor.
Atasözleri ve deyimler toplumdaki insanların yaşam biçimlerini, değer yargılarını ortaya koyan, az sözle çok kavram ve yargının anlatıldığı söz birlikleridir. Bunlar toplumların var oluş süreci içinde oluşur, kuşaktan kuşağa aktarılır, zamanla bir kısmı unutulup, yeni durumlar ve oluşumlar karşısında yenileri ortaya çıkabilir.
Geçtiğimiz günlerde Dergipark sitesinde Adana İli, Ceyhan İlçesi, Dokuztekne Köyünden derlenen atasözleri ve deyimler üzerine bir inceleme yazısını okuma fırsatı buldum. Arş.Gör. Yeter Torun tarafından yapılan araştırmada bir söz hoşuma gitti:
“Bilirim uluğu, eğri götürür tuluğu.”
Beceriksiz olarak bilinen bir kişiden beklenen davranışlar bellidir; huyu, karakteri bilinen bir kişiden beklenen davranış tarzı önceden tahmin edilebilir.
Gelelim yazımızın konusu ile ilişkilendirmeye.


Seçim çalışmaları başladığında CHP Adayı Anıl Yetişkin’in Batı Gazi Bulvarı seçim çalışmasını izledim. Çalışmaya uzaktan baktım, onlar gittikten bir kaç dakika sonra gezdikleri yerlerde sondajlama yapıp halkın düşüncelerini sıcağı sıcağına aldım. Edindiğim izlenimi Anıl Yetişkin’e ilettim. Hatta daha önce yazdığım bir köşe yazısında bir kaç cümle ile olayı özetledim.
Gördüğüm manzara CHP İl Başkanı Hikmet Saatçi ile Efeler İlçe Başkanı Vasıf Süha Bayırlı’nın umursamaz tavırları olmuştu. Saatçi en önden gidiyor arkasından Bayırlı ilerliyor, onların arkasından Efeler Adayı Anıl Yetişkin tüm gücüyle esnaf ile iletişim kurmaya çalışıyor. Öndeki grup kerhen gelmiş gibi, sirke satan yüzleri ile ortalarda dolaşıyor. Yahu kardeşim, bir görev icabı tanıtım çalışmasına katıldıysanız gereğini yapın, gülümseyin, insanlara selam verin, pozitif olun, yüzünüz sirke satmasın. Bulunduğunuz makamlara bir şekilde gelmiş olsanız bile görevinizin hakkını verin. İnsanlar sizden görev bekliyor, kibirli davranış değil.
Gelelim Belediye Meclis Üyesi aday listelerine.
Belediye Meclisi aday belirleme sürecini anlamak mümkün olmadı. Bu konuda CHP Genel Merkezi İl Başkanlıklarına gönderdiği bir yazı ile meclis üye aday listelerinin belirlenmesinde örgüt gözetiminde ön seçim yapılabileceğini bildirdi. Ama gelin görün ki, hem Saatçi, hem de Bayırlı bunu yapacak basireti gösteremediler. Üstelik başta Efeler olmak üzere çok sayıdaki ilçede sıkıntı yaşandı. Listelerde CHP ile ilgisi olmayanların varlığını herkes biliyor. Hatta Özlem Çerçioğlu tarafından belediye başkan adaylarına nasıl baskılar yapıldığı konuşuluyor. Özellikle Efeler Belediye Başkan Adayı Anıl Yetişkin ile yaptığı konuşma dilden dile dolaşıyor. Üstüne üstlük, daha önce Aydın Belediyesinden Efeler Belediyesine gönderildiği için Efeler Belediyesi koridorlarında Özlem Çerçioğlu’na alenen küfür ettiği söylenen bir kişinin meclis listelerinde yer alması oldukça ilginç bulunuyor.
Her neyse, öyle veya böyle hem CHP İl Başkanı, hem de CHP Efeler İlçe Başkanının kriz yönetimini bilmediği anlaşılıyor, daha doğrusu işaret ile çalıştığı iddia ediliyor. Her ikisi de bu süreçte sınıfta kalmış görünüyor. Bizden söylemesi.
“Güçsüz ve korkak insanlar, herhangi bir felaket karşısında milletin de hareketsiz kalmasına ve çekingen bir hale gelmesine neden olurlar. Beceriksizlik ve tereddütte o kadar ileri giderler ki, adeta kendi kendilerini aşağılarlar. Derler ki, (Biz adam değiliz ve olamayız! Kendi kendimize adam olmamıza imkan yoktur. Biz kayıtsız şartsız, mevcudiyetimizi bir yabancıya bırakalım.)
Türkiye’yi, böyle yanlış yollarda yokoluş ve çöküş vadisine sevk edenlerin elinden kurtarmak lazımdır. Bunun için keşfolunmuş bir hakikat vardır, ona tabi olacağız. O hakikat şudur: Türkiye’nin düşünen kafalarını büsbütün yeni bir inançla donatmak… Bütün millete taze bir manevi güç vermek.”
Mustafa Kemal Atatürk – 1927 Nutuk.
Kaynak: Atatürk’ün Bütün Eserleri, 20. Cilt, s.167

HÜSEYİN ASAR