Bu makaleyi dinlemek için tıklayınız.

EĞİTİM ÖĞRETİM VE SEÇİM


Seçim süreci Yaşadığımız için bugün Seçim ve Yönetim biçimlerine göz atalım diye düşünüyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk 17 Şubat 1923 günü İzmir İktisat Kongresinde ;
(Tam bağımsızlık demek , elbette siyasal, maliye, iktisat,adalet , Askerlik ve kültür gibi her alanda tam bağımsızlık ve özgürlük demektir. Bu saydıklarımın herhangi birinde bağımsızlık tan yoksunluk, Milletin ve Ülkenin gerçek anlamda bütün bağımsızlık tan yoksunluk demektir. Biz bunu sağlamadan ve elde etmeden Başarıya ve Esenliğe erişeceğimiz kanısında değiliz ) diyor.


Nietzsche ise
( Cahil bir toplum, özgür bırakılıp kendine bir seçim hakkı verilse bile ; hiç bir zaman özgür bir seçim yapamaz. Cahil Toplum ile Seçim yapmak ; okuma yazma bilmeyen birisine hangi kitabı okuyacağını sormaktır ) diyerek eğitimin önemini vurgulamıştır.
İsterseniz şimdi de Eğitimli veya Eğitimsiz Toplumların seçtiği Yönetim biçimlerine göz atalım :
* Cumhuriyet;
Hükümet veya Devlet başkanının Halk tarafından belli bir süre için ,belli yetkilerle seçildiği bir yönetim şeklidir.
* Monarşi; Bir Hükümdarın Devlet başkanı olduğu bir yönetimdir. Devlet başkanı bu yetkiyi yaşamı boyunca elinde tutar.
* Teokrasi ; Dine dayalı bir yönetim biçimidir. Daha doğrusu Dini otorite organlarının Siyasi otorite organları yerine Devlet idaresini elinde tutma biçimidir.
* Tek Parti Yönetimi; Devlet yönetimi ile özdeşleşen Siyasi partinin tek başına; Yasama Meclisi ve Hükümeti oluşturması dır. Ülkede başka partiler de bulunur ancak yönetim tek parti elindedir.
* Diktatörlük; Otokratik bir Hükümet biçiminde Diktatör olan bir kişi tarafından yönetilmesi biçimidir. Genel olarak M.Ö 2.yy daki Roma yönetimi örnek verilebilir.
* Geçici Hükümet; Olağanüstü bir Rejim sonunda Meşru Siyasal Rejime geçmek için kurulmuş yönetim biçimidir.
Bunlardan ayrı olarak ; Başkanlık, Yarı Başkanlık, Yürütme Başkanlığı, Anayasal Monarşi , Mutlak Monarşi , Tek Parti Devleti ve bunlardan ayrı olarak ;
* Mevcut Yönetime Anayasal tanımlama olmadan ; Anayasal Cumhuriyet olan pek çok Devlet pratikte Otoriter Devlet olarak yönetilmektedir.
Şimdi de bu bilgiler ışığında Yönetim Biçimlerine göre Ülkelere bakalım ;
* Cumhuriyet;
Norveç, Almanya, İsveç, Yeni Zelanda, Finlandiya, Amerika , Bulgaristan
* Federal Cumhuriyet; Arjantin, Belçika, Avustralya, Kanada,
Brezilya
*Halk Cumhuriyeti; Çin, Kore, Laos, Cezayir
*Monarşi ;
Bahreyn, Ürdün, Tongo, Kuveyt, Monako, Fas
* Başkanlık;
Amerika , Afganistan, Azerbaycan, Bolivya , Brezilya , Ermenistan, İran , Kenya , Güney Kore, TürkmenistanUruguay, Venezuela olarak
sayılabilir .
Şimdi de Ülkelerin Seçimlere giren Siyasi Partiler için kullandığı Seçim Barajı oranlarına bakalım ;
Hollanda 0.60* Danimarka, İsrail, Filipinler 2* Arnavutluk 2.5* İspanya , Yunanistan, Arjantin 3* Avusturya, Norveç ,İsveç, Bulgaristan 4 * Belçika, Almanya, Macaristan, İzlanda,KKTC,Polonya, Gürcistan, Litvanya, Sırbistan 5* Rusya 7* Lihtenştayn 8 olarak sayabiliriz.
Bu hafta sonu yine Seçim Sandığına gideceğiz.
Yurdumuzun 13. Cumhurbaşkanını seçeceğiz. Aynı zamanda Parlamenter Rejim Sistemi ile Başkanlık Sistemi arasında Referandum yapacağız. Bizler Doğal olarak tercihimizi ; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti Devletinin BEKASI için , Toplumun Gelişimi için, Çocuklarımı zın Geleceği için
PARLEMENTER REJİM SİSTEMİNDEN YANA ĞIZ.
Seçim ile ilgili bölümü de ;
Nietzsche’nin
“” Her toplum layık olduğu şekilde yönetilir “”
Sözü ile bitirmek istiyorum.
Aydınlık , Laik ,Sosyal ve Demokratik bir Türkiye için
YİNE BAHARLAR GELECEK
Saygılarımla.
26 Mayıs 2023

Mehmet GÜLTEKİN