Bu makaleyi dinlemek için tıklayınız.

EMEKLİ İKRAMİYELERİNDE SON DURUM

Serap Başel Emekliler İçin Araştırdı

Yılda iki kere yıllık enflasyon oranında zam alan Emekli vatandaşlarımız, 2023 yılı Ocak ayında maaşlarına uygulanan %30 oranındaki zam ile, %130 ların üzerinde seyreden enflasyon karşısında eriyen maaşlarıyla çaresiz durumda kaldı.

En düşük Emekli maaşı 5500 Tl.çıkartıldığı halde, askari ücretin çok altında kalan maaşlarıyla Emeklilerimiz yaşam savaşı veriyorlar. Kaldıki, Emekli dul ve yetimlerinin hisseleri oranında maaş almaları nedeniyle derin yoksulluk sınırının çok altında kalan maaşlarıyla derin yoksulluğa bırakılmışlardır. Bu durumda ümitleri tükenen Emeklilerimiz, bir umutla yılda iki kere dini bayramlarda verilen Emekli maaş ikramiyelerine yapılacak zam oranını bekler oldular. Emekli ikramiyelerinin verilmeye başlandığı günden bu yana bir kere zam yapılarak 1000 Tl olan Emekli ikramiyeleri, %10 oranında zam yapılarak, 1100 Tl oranına çıkarılmıştı.

Emekli ikramiyelerinin yıllık enflasyon oranına göre, “son zamdan bu güne kadar” hesaplanması halinde en az 4800 Tl olması gereken ikramiye miktarının verilmesi, edinilen bilgilere göre imkânsız görünüyor.

Sadece bir yıllık enflasyon oranı göz önünde bulundurulması halinde ödenecek İkramiye 2400 Tl olması gerekiyor.

Bu yılki ikramiyelere zam yapılacak mı?

Bu yıl ikramiyelerin artacağı yönünde beklentiler oluştu ancak maalesef yapılan resmi bir açıklama yok. Bu arada çeşitli kesimlerden de yoğun talepler oluyor. Bu ay içinde Emekli ikramiyelerine zam yapılıp yapılmayacağı netlik kazanacaktır.

İkramiyeler ne zaman ödenecek?

Bu yıl Ramazan Bayramı 21 Nisan tarihlerine denk geliyor. Ramazan Bayramı ikramiyelerinin Nisan ayının ikinci haftasında emeklilerin hesabında olması bekleniyor. Kurban Bayramı ikramiyesi ise Haziran ayının ikinci haftasında ödenmesi bekleniyor.

Yeni emekli olanlara ikramiye var mı?

İkramiyeden yararlanmak için “ödemenin yapılacağı tarihte gelir ve aylık almak” şartı aranıyordu. Geçen yıl yapılan değişiklikle bu ibare “bayramın içinde bulunduğu ayda” şeklinde değiştirildi. Mayıs ayı sonuna kadar aylık bağlananlar Ramazan Bayramı ikramiyesini alabilecek. Mayıs ayından sonra temmuz sonuna kadar emekli aylığı bağlananlar ise Kurban Bayramı ikramiyesinden yararlanacak.

Kimler ikramiye alabiliyor?

SGK’dan yaşlılık, vazife malullüğü, malullük, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri alanlara ödenecek. Ayrıca SGK’dan aylık alan şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahiplerine ikramiye verilecek.

Serap Başel Özel Haberi