Bu makaleyi dinlemek için tıklayınız.

Kuşadası Güzelçamlı Mahallemiz sınırları içerisinde kalan Panionion merkezinin, 12 İyon Kentler Birliği Turizim rotasının dışında bırakılmasına ilk tepki, Güzelçamlı son Belde Belediye Başkanı Özkal Yüksel’den sosyal medya hesapları üzerinden geldi.

GÜZELÇAMLI – PANİONİON

Seferihisar Belediyesi öncülüğünde yaşama geçirilecek olan 12 İyon Kentler Birliği turizm rotası projesinin, Kuşadası’na bağlı Güzelçamlı Mahallesi’nde bulunan Antik Panionion Merkezini kapsamaması projeyi eksik kılmaktadır.

Panionion, Roma dönemine kadar İyon devletleri için önemli bir toplantı merkezi olmuş ve tarihi kaynaklarda İyon Birliği’nin Konsey Merkezi olarak anılmıştır. M.Ö. 800 ile 650 yılları arasına tarihlenen bu birlik aldığı birçok kararla bugünkü Avrupa Birliği Felsefesini binlerce yıl önce, Anadolu’da ve bizim bölgemizde hayata geçirmişlerdir. Panionion, günümüzde Olimpiyat Oyunları olarak sürmekte olan festivallere de ev sahipliği yapan önemli bir alandır. İçerisinde yer alan tapınak (Poseidon Sunağı) ile birlikte Panionia Festivali veya Panegyris oyunları ile özdeşleşmiştir.

Güzelçamlı Belediyesi 6360 sayılı Büyükşehir Yasası ile 31 Mart 2014 tarihinde kapatılmadan önce, Bizler Belediye olarak Beldemizin sahip olduğu tarihi zenginlikleri ve özellikle “Panionion”u gündeme taşımak farkındalık yaratmak amacıyla 2010 yılından itibaren “Güzelçamlı Panionia Festivalleri” düzenlemeye başladık. Panionion Antik Alanında birçok etkinlikler düzenlendi. Panion ve 12 şehir devletini temsil eden Güzelçamlı Kızları Antik giysileriyle kortejlere katıldılar ve sembolik Panionion Birliği temsil edildi. Yurtiçinde ve yurtdışında katıldığımız birçok etkinlikte, İyonya Birliği – Panionion, Güzelçamlı Belediyesi olarak tanıtıldı temsil edildi. Güzelçamlı’da bir caddeye, bir parka ve bir plaja Panionion isimleri verildi.

Bu itibarla Güzelçamlı ve Kuşadası’nın, 12 İyon Kentler Birliği turizm rotası projesinin dışında tutulması çok büyük bir eksiklik olacaktır. Güzelçamlı Beldesinin Son Belediye Başkanı olarak, Projeyi yürüten Seferihisar Belediyesi başta olmak üzere tüm paydaşları projeyi bu tarihi gerçekleri bir kez daha gözden geçirerek 12 İyonya Şehir Devletlerinin toplantılarına, festivallerine ev sahipliği yapmış Panionion’un bulunduğu Güzelçamlı’yı da bu projeye dahil etmelerini temenni ediyorum. Saygılarımla.

ÖZKAL YÜKSEL
Güzelçamlı Mübadele ve Yerel
Tarih Kültür Derneği Başkanı