Bu makaleyi dinlemek için tıklayınız.

 

51 MİLYAR DOLAR NEREDE?

Cumhuriyet Halk Partisi Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda “Afet Yeniden İmar Fonunun Kurulması ile Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” üzerine toplanan deprem vergilerinin akıbetini sordu:

‘51 MİLYAR DOLAR NEREDE?’

Cumhuriyet Halk Partisi Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, 2004 yılından bu yana toplanan deprem vergilerinin 51 milyar dolar yaptığını ifade edip, deprem güçlendirmeleri için kullanılmayan bu tutarın nereye harcandığını sordu. Hükümetin deprem güçlendirmeleri için yeni bir fon oluşturduğunu hatırlatan Yıldız, fonun denetlenmesinin şeffaf olmadığını söyledi. Yıldız, deprem bölgesinde sarsıntıların devam etmesine rağmen inşaatlara başlanmasını eleştirdi.

Depremin ilk gününden itibaren deprem bölgesinde görev aldıklarını ifade eden Yıldız, “Ben de Pazarcık ve Türkoğlu ilçelerinde görevliydim. Oraya gittiğimde, orada AFAD diye bir kurum yoktu. Gittiğimizde ve insanlar öyle durumdaydı ki; ‘Altta kimse var mı, ses var mı?’ diye bağırıyorlardı. . Ama maalesef orada alttakiler ‘Yukarıda kimse var mı?’ diye bağırıyorlardı” ifadelerini kullandı.

Toplanan 51 milyar dolarlık “deprem vergisi”nin akıbetini soran Yıldız, “Bu parayı nereye kullandınız? Bu para neden toplanıldı, 85 milyon niye bu vergiyi ödedi, neden bu parayı verdi? Bölgemizde depremde önce tedbir alsanız diye o para toplandı, vatandaşlarımız ödedi o parayı ve siz bu parayı eğer gerçekten deprem için kullansaydınız iller taşınırdı, ilçeler taşınırdı, köyler taşınırdı, beldeler taşınırdı ama yapmadınız. Bu parayı aldınız başka yerlere harcadınız, sorun burada. Saraylar yapıyoruz, güzel; yazlık saraylar da yapıyoruz, kışlık saraylar da yapıyoruz, ama vatandaşın geleceğini hiç düşünmedik değerli arkadaşlar. Onun için bu iktidar yirmi bir yıldan beri bu ülkeyi yönetiyor, bu iktidar suçludur değerli arkadaşlar” şeklinde konuştu.