Bu makaleyi dinlemek için tıklayınız.

AÇILAN KANAL KAPATILIYOR

EKODOST tarafından yapılan açıklamada, hukuka aykırı bir şekilde açılan kanalın kapatıldığı bildirildi. Açıklama şöyle;

1994 yılında Dilek Yarımadası Milli Parkı’nın içine alınarak Milli Parklar Kanunu, 1. Derece Doğal Sit, Arkeolojik Sit ve Anıt tescilleriyle koruma statüsünde bulunan Büyük Menderes Deltası’nda, yapılan kaçak uygulamayla 1,7 mt. Uzunluğunda bir kanal açılmıştı.

Açılan kanalla ilgili Kuşadası, Söke ve Didim’den 50’ye yakın sivil toplum örgütü, WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), iş makineleriyle kuşların üreme alanında kaçak uygulama yapıldığı gerekçesiyle ilgili kurumlara müracaat yapılmıştı.

Yapılan izinsiz uygulamalar, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü uzmanları tarafından yerinde tespit edilip inceleme raporu hazırlanarak Denizli Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na gönderilmişti.

Kurul tarafından; 1.Derece Doğal Sit Alanı’nda yapılan izinsiz uygulamanın, 2863 Sayılı Kanunu’nun 65. Maddesi doğrultusunda yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına, 2863 Sayılı Kanunu’n 61. Maddesinde “Kamu Kurum ve Kuruluşları ve belediyeler ile gerçek ve tüzel kişiler, Koruma Yüksek Kurulu ve Koruma Bölge Kurulları’nın kararlarına uymak zorunda olduğunu, yasal gereğinin ilgili Söke Belediyesi tarafından yerine getirilmesi kararlaştırılmıştı.

QKurulun almış olduğu karar gereğince, kaçak olarak açılan kanal Söke Belediyesi ekipleri tarafından, Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Park Müdürlüğü’ne bağlı Doğanbey Şefliği koordinesinde uygun şekilde doldurularak eski haline getirilmeye başlandı.

Büyük Menderes DeltasıTürkiye’nin en önemli sulak alanları arasında olup, başta Nesli Tüm Dünyada Kritik (CR) Tehlike Altında olan Tepeli Pelikan (Pelecanus crispus) olmak üzere 256 kuş türüne, endemik ve nadir bitkilere, memelilere, sürüngenler ve balıklar başta olmak üzere sucul canlılar ve yüzlerce tür omurgasız canlıya ev sahipliği yapan önemli bir biyoçeşitlilik alanıdır.

Özellikle kuş türlerinin üreme, barınma ve beslenmelerini sağlayan deltanın hassas alanlarında yapılacak kaçak uygulama ve faaliyetler buradaki doğal yaşama büyük zarar verecektir.

Bu tip kaçak uygulamaların önlenmesi, alanın bütüncül olarak korunması ve geleceğe taşınması için milli park yönetimi ve sivil toplum örgütleri işbirliği yapmaya devam edecektir.