Bu makaleyi dinlemek için tıklayınız.

SÖKE’DE BAŞKANLIK OYUNLARI

Söke Belediye Başkanı Levent Tuncel uzun süren rahatsızlığı sonucu Salı günü hayata veda etti. Çarşamba günü toprağa verilen Levent Tuncel’in ardından bir gün geçmeden belediye başkanlığı için müthiş bir yarış başladı.

Yok yok, öyle bir yarış başlamadı. 2018 seçimlerinde aday gösterilerek CHP’nin Aydın’da bir milletvekili az çıkarmasının nedenlerinden biri olarak gösterilen İberya Arıkan çiçeği burnunda Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Arıkan Ahmet Akın, Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ve CHP Aydın Milletvekilleri Bülent Tezcan ve Evrim Karakoz tarafından emrivaki ile aday gösterilmesi parti içinde yoğun tepkilere neden oldu. Söke Belediyesi Meclis Üyeleri bu durum karşısında için için kaynarken sessiz kalmış görünmeleri hiçte hayra alamet değil.

İşin ilk raundu Aydın Büyükşehir Belediyesinde gerçekleşti. Cumhuriyet Halk Partisi Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, CHP Aydın İl Başkanı Hikmet Saatçı ile birlikte Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nu makamında ziyaret etti.

Ziyarette Akın, Aydın’daki başarılı çalışmalarından dolayı Çerçioğlu’nu tebrik etti ve başarılarının devamını diledi. Başkan Çerçioğlu ise nazik ziyaretleri için Akın ve Saatçı’ya teşekkür etti.

İşte bu ziyarette Söke Belediye Başkanı Levent Tuncel’in yerine Söke ile bağlantısı burada görev yapmaktan ibaret olan ve 2018 seçimlerinde milletvekili kaybına neden olan İberya Arıkan ismi tartışmaya bile açılmadan kabul edilmesi konusunda fikir birliğine varıldığı söyleniyor.

Yine kulislerde meclis üyelerinin toplandığı ve İberya Arıkan üzerinde fikir birliğine varıldığı iddiası ortaya atıldı. Ancak bazı meclis üyelerinin çoktan beridir başkanlığı istediği, ancak dayatma sonucu sessiz kaldıkları söyleniyor.

İkinci raundu ise Çarşamba akşamından haber verilip Perşembe günü Söke’de yapılan toplantıydı. Bu toplantıya Genel Merkezden Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Aydın Milletvekilleri Bülent Tezcan ve Evrim Karakoz ve bazı meclis üyeleri katıldı. Bu toplantıda tartışmaya fırsat verilmeden, itirazsız İberya Arıkan ismi deklare edildi.

Bu sonuçtan kimse memnun değil. Bu dayatmanın 2024 seçimlerini olumsuz etkileyeceği, artık Söke’de CHP’nin seçim kazanma şansının kalmadığı dile getiriliyor. Ancak Belediye Meclisinde yapılacak oylamanın gizli olması nedeniyle sürpriz bir sonucun ortaya çıkabileceği konuşuluyor. Bakalım Meclis Üyeleri bu dayatma karşısında ne yapacak?

Partinin ilçede danışma kurulunu toplayıp karar vermesi gereken bir konuda üst yönetim dayatması demokrasi açısından doğru görünmüyor. Eğer ilçe yönetimi bu konuda sessiz kalıyorsa siyaset açısından yetersiz kalmış demektir.

Bir başka konu ise Özlem Çerçioğlu’nun İberya Arıkan ismini şimdiden ortaya atması 2024 seçimlerinde aday göstermek istediği mesajını verme amacı taşıdığı söyleniyor. Ama önümüzdeki seçimlerde Sökeli olmayan ve siyasette başarılı olduğu söylenemeyen birisinin seçimi alması zor görünüyor. Daha seçimlere dokuz aydan fazla süre var. Köprünün altından çok sular akar. Kimbilir, belki A, belki B, belki C aday olur. Bekleyip göreceğiz demek isterim ama görünen Söke’de siyasetin kaynayan kazana dönüşmüş olacağı.

“Günah ve kusurlar içinde en büyük günah, kibir ve kindir.” (İbn Arabi)

Hüseyin ASAR