Bu makaleyi dinlemek için tıklayınız.

TÜRKİYE’DEKİ HOTEL TÜRK MÜŞTERİDEN “MİLLİYET FARKI ÜCRETİ” İSTEDİ

CELAL KÜÇÜK 

Turizmle ilgili ilginç bir haber çıktı; Antalya’da bir hotel, konaklama için İngiliz web sitesinden daha ucuz fiyatla rezervasyon yapan müşterisinin Türk olduğunu fark edince “milliyet farkı ücreti” adı altında ekstra bir ödeme talep etti. Bunun üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı açıklama yaparak inceleme başlatıldığını duyurdu.

Türkiye’de bir vatandaştan istenen rezervasyon ücret farkı, gereksiz yere hotel yönetimince “milliyet farkı ücreti” olarak adlandırılmıştır.    Konuya yalın halde bakınca müşteriye kendi ülkesinde ayrımcılık yapıldığı, haksızlığa uğradığı görülür. Türk olduğu için kendisinden Türkiye’de fazladan ücret talep edildiği sanılır.

Aslında bu bir ticari vakadır. Müşteri açıkgözlülük yapıp marketten değil de toptancıdan mal almıştır. Yabancı tur şirketleri, ki bunlara turizmde “tour operator” denir, toptancıdırlar. Nasıl ki sebze meyve tüccarları daha tarladayken toplu olarak malı 12 ay öncesinden tüm riskleriyle satın alırlar, acenteler de hotellerden 12, 18 ay öncesinden toplu olarak kapasitesine göre oda kapatırlar. Bunun için de toplu ön ödeme yaparlar. Hotelin tanıtımını, pazarlamasını yaparlar. Uçak, transfer, rehberlik, ikramlar, turlarla beraber konaklama fiyatını katarak bir paket fiyat oluştururlar. Sezon geldiğinde en uygun fiyata göre perakende olarak müşterilerine satarlar. Bundan dolayıdır ki aynı hotelin aynı günlerdeki fiyatı her ülkeye göre değiştiği gibi, her acenteye göre de değişir. Hatta bunu yapmayan Türk acentelerinin satış fiyatları yabancı tour operatorlarına göre daha pahalı kalabilir.

Anlaşılan İngiliz acentesi sadece konaklama için de hotel fiyatını sitesine koymuş bu ucuz fiyatı gören Türk müşteri de hemen rezervasyonunu yapmış. İngiltere’den gelen uçaklardan müşteri bekleyen hotel, karşısında valiziyle Türk müşterisini görünce bundan pek memnun kalmamış. Halbuki aynı kişi bir Türk acentesinden rezervasyon yapsaydı hotel ondan çok daha fazla para kazanacaktı.

Ayrıca hotel İngiliz müşteriyle ağırlıklı olarak çalışıyorsa, animasyonu, açık büfeleri, personeli hepsi buna uygun ayarlanmışken Türk müşteri bu düzeni bozan bir unsur olmuş.

Bu durumdan tour operatoru da pek hoşnut kalmayabilir, getirdiği “İngiliz” müşteri kadar kick-back dediğimiz bir geri ödeme alma imkanının da azalmasına neden olur.

Sonuç olarak turizm camiamıza internet satışlarında böyle bir açığın olduğunu göstermesi açısından faydalı olmuştur. Çözüm çok basittir, sadece yatak dediğimiz “Bed only” satışa kapatılırsa herkes buradan rezervasyon yapamaz. Müşteriler konaklama yanısıra uçağıyla beraber bu fiyatı ödemek zorunda kalırlar. Artık uçak ve hotel fiyatını birlikte görecek olan Türk müşteri bu siteden uzak duracaktır.

CELAL KÜÇÜK