Bu makaleyi dinlemek için tıklayınız.

MİGREN HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

MİGREN NEDİR: Migren yaşam kalitesini düşüren ve günlük yaşam aktivitelerini kısıtlayan hastalıklardan biridir. En yaygın belirtisi başağrısıdır. Başağrıları, primer ve sekonder olmak üzere iki katagoriye ayrılır. Migren başağrısı primer başağrılar içerisinde en sık rastlanan ağrı tipidir.
Migren başağrısı bayanlarda daha sık görülür.

Migren neden olur: Migrenin sebebi tam olarak bilinememektedir. Ancak, genetik ve çevresel faktörlerin rol oynadığı bilinmektedir.

Migren belirtileri: Başağrısı başlamadan önce yaşanan Kabızlık, ruh hali değişikliği, karamsarlık, huzursuzluk, yeme isteği, boyun tutulması, susuzluk hissi, sık esneme, dokunma hissinde azalma, konuşma bozukluğu, görme bozukluğu veya karıncalanma belirtilerdir. Bazı hastalarda başağrısı öncesi ışık çakmaları, geçici görme kayıbı, görüş alanında siyah noktalar olabilir.

Neler migren’i tetikler: Migren tetikleyicileri hastaların sağlığında büyük önem arzeder. Özellikle alkol tüketimi, sigara kullanma, stres, açlık, keskin kokular, uykusuzluk, hava değişimi, adet dönemleri, parlak ışıklar, fazla kafein tüketimi, lodos migren ataklarını tetiklemektedir. Ayrıca deniz ürünleri, bazı meyveler ve kızarmış yağlı yiyecekler’de ağrıyı arttırırlar.

Migren nasıl anlaşılır: Migren için tanı koydurucu spesifik bir test veya kan tahlili görüntüleme yöntemi yoktur. Hastaların semptomları ve hastalık tariflerine göre başağrısı tipi belirlenebilir. Migren tanısı için özellikle ağrının dört saatten uzun ve üç günden kısa sürmesi, ataklar halinde olması önemlidir.

Migren tedavisi: Migren tedavisinde amaç semptomların önüne geçmek, gelecek atakları azaltmak ve önlemektir. Son zamanlarda ilaç tedavisinin yanı sıra kronik migren olgularında botoks tedavisi’de oldukça etkilidir. Kişinin migren ağrısını hekim kontrolü olmaksızın kendi başına kontrol etmeye çalışması kimi zaman farklı sonuçlara yol açabilir. Bunlardan bazıları aşırı ilaç kullanımı sonucu başağrısı, yüksek doz ağrı kesicilere bağlı gastrit, ülserdir. Ataklar tedavi edilmezse üç günden uzun süren migren ağrısını Migren AURA STATUSU’na dönüşebilir. Migren statusu üç günden uzun süren şiddetli migren ataklarıdır. Auralı migren atakları geçici olarak nörolojik bozukluklardır. (Duygularda değişme, duyu bozuklukları, konuşma durması… vs.)

Neler yapmalıyız: Migren tedavisinde ayrıca bol su içmek, düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek, düzenli ve yeterli uyumak, uzun süreli açlıktan kaçınmak çok önemlidir.

Sonuç: Hekim kontrolü olmadan kendi başımıza migreni kontrol etmeye çalışmamalıyız. Migreni tetikleyen etkenlerden uzak durmalıyız. Bol şu içmek, uzun süre aç kalmamak, düzenli ve yeterli uyumak, sağlıklı beslenmek gibi hususlara önem vermeliyiz.