Bu makaleyi dinlemek için tıklayınız.

Edep ve Adalet

Toplumlar birbirlerine saygı, adalet ve liyakatle ayakta kalırlar ve sürekliliklerini sağlarlar. Bu değerleri kaybeden toplumlar yok olmaya mahkûmdurlar. Bundan kurtulmak için, ilkokullarda eğitimlerle başarılmalıdır.
Bu yetersiz davranış bozukluklarının temeline inildiğinde, yeterli beslenme yapamayan toplumlarda, genellikle fırsatçılık, çıkarcılık, hakka razı olmama gibi, davranış bozuklukları bolca görülmektedir. Bu nedenle, bilinçli organik beslenme, bilimsel eğitim sistemi, bu nasıl olur eğitim sistemi ile olur. Bunu da Matematik ve Türkçe bilgisi yüksek olan öğretmenleri acilen artırmak, öğretmenlikle ihtisası olmayan, yetersiz kişileri ilköğretim öğretmenliğinden çekerek, donanımlı yüksek bilgili öğretmenlerle eğitime başlamak elzemdir. Bu ülkede yapılan en büyük ihanetlerden biriside uzun yıllarca uyarılarımıza rağmen, siyasilerin ve YÖK’ün duyarsız davranması sonucu yıllarca, bir tek matematik sorusu yapmamış çocuklar sınıf öğretmeni yapıldı. Elbette sonuç bu günlere geldi. Kul hakkı bilmeyen insana insan olduğu için saygı duyulmayan acayip nesiller yetiştirildi. Matematik ve Türkçe bilgisi yüksek kalitedeki öğretmenlerden eğitim verilmeli ve ilkokul 4. sınıftan itibaren ise, adabı muaşeret kurullarının öğretildiği dersler ve hukuk bilgileri öğreten dersler mutlaka verilmelidir ki, ben merkezlilikten uzaklaşıp, toplumsal düşünmeyi ve saygıyı geliştirmemiz elzemdir. Oy verirken bile, önce toplumun yararını düşünüp oy veren bireyler çoğalmalıdır. Ben iyi olayımda kim ne olursa olsun zihniyeti yok olacaktır. Lütfen siyasiler bu amaçlara önem vererek siyaset yapın. Bireyselliği ve dolar seviciliği bırakın ülke menfaatlerini öne çıkararak, ülkeye hizmet edin. Şimdiye kadar hamaset siyaseti yapıp, doymayanların bir daha bu ülkede, kolayca akıl analiziyle tanıyarak, bunlara oy vermeyen toplum olmak zorundayız.
Sonuç olarak, edep ve adalet istiyorsak bilimsel eğitimle ve toplumsal davranışı yüksek bir toplum olmamız gereklidir. Hâlbuki bu dersler, 60’lı yıllarda ders olarak okutuluyordu. Bize ne olduysa oldu çok duyarsız bir toplum oluverdik. Umut ediyorum eğitime yatırımı öncelik gören gelişmiş bir ülke olmamız dileğimle.
saygılarımla

Prof. Dr. Yaşar Kemal Yıldız