Bu makaleyi dinlemek için tıklayınız.

Seçim Çalışmaları Devam Ediyor

Seçim süreci olanca hızıyla sürüyor. Partiler ve adaylar her türlü argümanı kullanıp rakiplerini alt etmek için uğraşıyor. Algı için her yol mübah görünüyor ve her türlü hile yapılıyor. Elbette iktidar kanadı devletin tüm olanaklarını kullanıyor ve hür türlü kozu sonuna kadar uyguluyor.

Partilerin aday listeleri geçtiğimiz hafta kesinleştikten sonra adaylar sahaya indi. Sahaya inen adaylar seçim çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Adaylar tüm ilçelerde örgüt, esnaf ve pazaryeri ziyaretinde bulunuyorlar. Basınla çalışmalar yapıp sosyal medyayı iyi kullanmaya çalışıyorlar.

Adaylar kendi partilerinin seçim programı çerçevesinde belirlenen söylemlerin yanında kendi projelerini halka anlatıyorlar. Açılışlar, toplantılar, pazar yeri ziyaretleri, esnaf ziyaretleri sürüp gidiyor. İlimizde seçim çalışmalar eskiye göre daha sakin geçiyor. Hatta bazıları hariç adaylar doğru dürüst sahada gözükmüyor. Sosyal medyadan mesaj yolu ile çalışmak yeterli görülüyor.

Gelelim partilerin ilimizde yaptığı çalışmalara.

Olası iktidar ortağı CHP milletvekili adayları çalışmalarına hız kazandırmış durumda, her ne kadar birinci sıra adayı Bülent Tezcan’I sahada az göründüğü söylense de gerekli çalışmaları yaptığı görülüyor. Diğer adaylar da canını dişine takıp sahaya inmiş durumdalar. Çalışmalarda gördüğümüz, iktidar adayı olmaları nedeniyle katılımın yüksek olduğu. Böyle giderlerse ve programlarını halka daha iyi duyurabilirlerse başarı oranları yükselecektir.

CHP’nin seçim çalışmalarında yedinci sıra adayı Veteriner Hekim Ziya Yılmaz’ı ayrı tutmamız gerekiyor. Seçilemeyecek yerde bulunmasına rağmen sadece kendi bölgesi Çine’de değil, ilimizin her köşesindeki çalışmalara katılıyor, gerek CHP’nin söylemlerini, gerekse kendi alanındaki yerel politika ve projeleri halka çok iyi anlatıyor. Ayrıca sosyal medyayı da verimli kullanarak partisinin seçimde alacağı oy sayısını maksimuma çıkarmak için insan üstü gayret gösteriyor. Yıllardır edindiği mesleki bilgi ve birikimi ile başta tarım ve hayvancılık konusu olmak üzere halkı bilinçlendirmek için gecesini gündüzüne katıyor. Halkla iyi iletişim kurabilmesi, halkın dilinden konuşması, konulara hakim görüntü vermesi kendisinin artıları olarak gözüküyor. Keşke tüm adaylar onun gibi çalışabilse, keşke daha önce siyasete girmiş olsa diyor insanlar.

AKP adayları yılların verdiği metal yorgunluğu ile sakin olarak ilerliyor. En aktif görünen ve gittiği yerde olumlu karşılanan aday Ömer Özmen, artı puan kazandırıyor. Ancak geçmiş dönem vekillerinin başarısızlığı, genel ekonomik başarısızlık gibi etkenler AKP seçim çalışmalarını olumsuz etkiliyor.

İyi Parti bu seçimde önemli bir sınav verecek. Artık bunun bilincinde olarak çalışıyorlar. Bugün liderleri Meral Akşener ilimize gelecekti, olumsuz hava şartları nedeniyle 6 Mayıs tarihine ertelendi. Ancak Meral Akşener’in oldukça coşkulu olması yerel seçim çalışmalarını olumlu etkiliyor. Bu coşku Millet İttifakının doğru yolda ilerlediğini gösteriyor. İyi Parti adaylarından Ahmet Ertürk en iyi çalışan aday olarak göze çarpıyor. Seçmen keşke temayül yoklaması sonuçları kullanılsaydı, keşke ilk sırada Ahmet Ertürk olsaydı diyor.

HDP bu seçimde bir milletvekili çıkaracak gibi. Birinci sıra adayının dışarıdan olması biraz burukluk yaratmış olsa da ellerinden geleni yapıyorlar. Onlar daha çok araçlarla tanıtım yapıyor, esnaf ve ev ziyaretlerine ağırlık veriyorlar.

MHP bildiğiniz gibi, sanki umutlarını yitirmişler. Bunda listeden duyulan rahatsızlığın ve ittifak içindeki sıkıntıların rolü büyük gibi.

Bağımsız aday Hüseyin Aksu çok çalışıyor ama sonuç alabilir mi, zor görünüyor. Bekleyip göreceğiz.

“Zor olanın ne olduğu soruldu, ‘kendini bilmek’ dedi; kolay olan? ‘Başkalarına öğüt vermek’ dedi.” (Miletoslu Anaksimandros)

HÜSEYİN ASAR