Bu makaleyi dinlemek için tıklayınız.

İncirliova’da Yerel Seçim Öncesi Son Durum

HÜSEYİN ASAR

İncirliova, son dönemlerde yoğun göç alması nedeniyle kozmopolit bir nüfus yapısına sahiptir. Özellikle uygun konut fiyatları ve Efeler ilçesine yakınlığı nedeniyle okumuş kesim diyebileceğimiz kişilerin buraya yerleşmesi seçmen yapısının değişiminde önemli rol oynamaktadır. Ayrıca Acarlar gibi yoğun nüfuslu ve farklı yapısı bulunan mahallelerin varlığı bu kozmopolit yapıyı daha da derinleştirmektedir. Buna bağlı olarak seçimlerde birbirinden farklı sonuçları burada görmek mümkündür.

2019 yerel seçimlerinde ittifak ortağı olarak İyi Parti adayı Aytekin Kaya ipi göğüslemişti. Ancak karşısındaki diğer ittifak adayı ve eski Belediye Başkanı Gürşat Kale ise az farkla seçimi kaybetmişti. Aradaki oy farkı 300 civarında olduğu için önümüzdeki seçimin zor olacağını anlamak hiçte zor değil. Ayrıca 2019 yılında MHP meclis üyeliği seçiminde İyi Parti’yi az farkla olsa da geride bırakmıştı. Sadece bu olay bile ilçenin kozmopolit yapısını ortaya koymaya yetmektedir.

2018 milletvekili seçimlerinde AKP birinci parti, CHP ise ikinci parti olarak yer almıştı. Aynı durum 2023 milletvekili seçimlerinde de görüldü. Ancak 2023 yılında her iki parti oy kaybına uğramış, İyi Parti de az miktarda oy kaybetmiş olsa da, MHP ve Yeşil Sol Parti küçük miktarda oylarını arttırmıştır.

İlçede her iki seçimde de en yüksek oy oranı Akp’de iken yerel seçimlerde MHP’nin adayının gösterilmesi ilginç görünse de aynı yerel dinamikler 2024 seçimlerinde etkili olacaktır. 2019 Seçimlerinde birinci ve ikinci parti adaylarının değilde, üçüncü ve dördüncü sıradaki adayların ittifak adayı olarak gösterilmesi taktik gereği idi.

Gelelim içinde bulunduğumuz sürece. İyi Parti adayı olarak seçime giren ve İncirliova Belediye Başkanı olan Aytekin Kaya çeşitli nedenlerle partisinden istifa edip, daha önce altındaki koltuğa bile haciz koydurmak isteyen yönetimin tarafına geçiş yaptı. Aslen CHP’li olan Aytekin Kaya önce İyi Partili, ardından AKP’li olarak farklı bir duruş ortaya koymuş oldu. Önümüzdeki süreçte Cumhur İttifakı adayı olarak MHP’den seçime girerse döngüyü tamamlamış olur. Bu süreç içinde CHP İncirliova İlçe Başkanlığı seçimi yapılmış ve Aytekin Kaya anlaşılmaz bir şekilde bu seçime müdahale etmek istemişti.

Şimdi önümüzde CHP il kongreleri ve ardından Kurultay var. Neler olup bittiğini yakında göreceğiz ama, İl Kongresine çok az süre kalmasına rağmen daha hiçbir adayın ortaya çıkmaması oldukça manidar görünüyor.

Her yazımızda belirttiğimiz gibi İl Kongresi değişimin önünü açmalı. Herkes değişim diyor. Yanlış anlaşılma olmasın, değişim bazılarının düşündüğü gibi döviz bürosunda yazan, “Change” değildir. Anlayışın değişmesi, Liyakat sahibi ve işi başarabilecek insanların göreve getirilmesidir. Bu İl Kongresi ile ilgili olarak hafta farklı gelişmelere tanık olabiliriz, bizden söylemesi.

Yerel seçimlere altı ay kaldı, İncirliova’da her parti içinde adaylık için kıpırdanmalar var. Ancak henüz “Ben aday adayıyım” diyerek ortaya çıkan, çalışan kimse yok. Özellikle CHP’de çok sayıda kişinin ismi geçmesine rağmen sadece Burhan Altuğ sosyal medyadan aday adayı olduğunu yazdı. Yine onun gibi geçen seçimde de aday adayı olan ve ittifak İncirliova’yı İyi Parti’ye verdiği için aday olamayan Osman Gökmen aday adayı olacağını bildiğimiz diğer bir aday olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca İzmir’de oturan bazı kişilerin isimleri aday adaylığı için geçse de, İncirliova’nın kozmopolit yapısı nedeniyle ilçede dışarıdan adaylara sıcak bakılmıyor.

Görünen o ki, 2019 seçimlerinde en şanslı aday adayı olan, CHP İncirliova İlçe Başkanlığı seçiminde örgütteki ağırlığını hissettiren Osman Gökmen, CHP’den aday olacak gibi görünüyor. Osman Gökmen aday olup seçime girdiği takdirde karşısında kim aday olursa olsun ipi göğüsleyecek enerjiye sahip olduğunu da hissettiriyor. Zaten sadece CHP’den değil, kendisi tüm partilerden oy alabilecek yapısıyla bunu başarabilecek potansiyele sahip. Şu anda yapılan anketlerde de Osman Gökmen’in isminin öne çıktığı söyleniyor.

Sonuç olarak, diğer ilçelerde olduğu gibi İncirliova’da da aday adayları anlamsız bir şekilde adaylık açıklaması için bekliyor. Yakında hepsi arka arkaya adaylıklarını açıklamaya, ve tüm güçleri ile sahaya inerek çalışmaya başlarlar. Tüm aday adaylarına şimdiden başarılar dileriz.

“İnsanoğlu, bilgeliği sevenler siyasi gücü ellerine alana kadar veya siyasi gücü ellerinde tutanlar bilgeliği sevene kadar problemlerin bittiğini görmeyecek.” (Platon)

HÜSEYİN ASAR