Bu makaleyi dinlemek için tıklayınız.

Türk Milli Eğitim Sistemindeki Olumsuzluklar

Eğitim sistemi ile bu kadar çoklu oynama, o kadar çok dengesini bozdularki, bu olumsuzlukları her kademede görmek mümkün. Okul idarecilerinde liyakat bulunmamaktadır. Diğer yandan köy okulları kapatılarak köyler tamamen imamlara teslim edildi.
4+4+4 sistemine geçilmiş olmasıyla, yıllardır çözülemeyen Yabancı dil, Matematik, Fen ve Türkçe derslerinde bariz bir gerileme olurken, bunun yanı sıra çok elzemmiş gibi imam hatip sayılarını o kadar arttırdılarki, memleketin tek derdi imam hatip eksikliğiydi. Buna karşın fen liseleri sayıları azaldı ve yetmedi, yüksek basari ile girilen anadolu liselerine giriş bir dert bu yetmez gibi, okulu kazanan öğrencilere öğretmenler pedogog ve eğitimci davranışları ile değil, sırf devam takibi ile cocuklara baskı yapmaya çalışan ögretmenler yaratıldı. Bu gözlemlerimi İzmir Atatürk Lisesi ve 15 Temmuz Anadolu Lisesindeki olumsuzlukları biliyorum. Devam yerine öğretici ve saygın öğretmenler olmasını tercih ederdim. 21. yüzyıla yakışan bir eğitim modeli oluşturulmalı.
Sonuç olarak, ülkemizde aydınlık yarınlara ulaşmanın temeli ancak demokratik bilimsel egitim sisteminin siyasetler üstü olacak şekilde, yapılanması için koşulsuz önlemler alınarak, bir an evvel kaliteli öncelikli sistem yapılandırılmalıdır. En önemli sorunlardan biriside tüm öğrencilerin sabah, öğle ve akşam yemekleri hükümet tarafından karşılanmalıdır. Köy okulları ve köy enstitü modellerine uygun okullar bir an önce açılmalıdır ve bilimsel fen liseleride geliştirilmelidir. Saygılarımla

PROF. Dr. Yaşar Kemal Yıldız